Οι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν από τον ΟΤΕ

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τη DEUTSCHE TELEKOM για τον ΟΤΕ, το πέρας των οποίων θα καθορίσει λίγο ως πολύ το κλίμα εν όψει των αποκρατικοποιήσεων που ακολουθούν. Στο τραπέζι δεν είναι, βέβαια, μόνο η πώληση του 10% + 6% που κατέχει αυτή τη στιγμή άμεσα το Δημόσιο (το ΙΚΑ έχει άλλο ένα 4% των μετοχών του Οργανισμού), αλλά οι όροι υπό τους οποίους οι Γερμανοί θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον ΟΤΕ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το θέμα δεν είναι το τίμημα για το συνολικό "πακέτο" μετοχών (για το 10% που αποτελεί μέρος της σύμβασης η τιμή είναι "κλειδωμένη" στα επίπεδα της μέσης χρηματιστηριακής τιμής του τελευταίου 20ημέρου + premium 15%), που υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα 450 εκατ. ευρώ, αλλά οι όροι που θέτουν οι Γερμανοί και έχουν να κάνουν αφενός με το πεδίο των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ αφετέρου με τη τιμολογιακή πολιτική και τη παρεμβατικότητα της ΕΕΤΤ. Ειδικά όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, ζητούμενο δεν είναι άλλο από την άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ, με στόχο να περιοριστεί δραστικά το μισθολογικό κόστος.
Η ταχεία ολοκλήρωση της πλήρους αποχώρησης του Δημοσίου από τον ΟΤΕ, θα αποτελέσει, σύμφωνα με τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου, ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στις σκληρές διαβουλεύσεις που γίνονται για τη 5η δόση και κατ΄ επέκταση για την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδας. Ενδεικτικές της πίεσης προς την ελληνική Κυβέρνηση για πιο τολμηρές και ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις, είναι οι δηλώσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμβάλει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εάν η χώρα μας δεν βγάλει στο σφυρί κινητή και ακίνητη περιουσία, προκειμένου να υπάρχουν ισχυρές εγγυήσεις.
Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα έστειλε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, στη πιο λεπτή φάση των διαβουλεύσεων με τη Τρόικα, συστήνοντας στην ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προβλέψεις του Προγράμματος Προσαρμογής, αφού μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει. "Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και με αυστηρότητα το Πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και να ανοίξει ο δρόμος για διατηρήσιμη δημιουργία θέσεων εργασίας" τόνισε ο Ζ.Κ. Τρισέ στην Aachen Zeitung, ενώ σαφείς ήταν οι συστάσεις και του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη, ο οποίος χαρακτηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις- που αποτελούν "κλειδί" του Προγράμματος- εξαιρετικά δυνατό εργαλείο, που μπορεί να βοηθήσει στη δραστική μείωση του Χρέους αλλά και στην αναστροφή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος. "Εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, τότε η αντίληψη των αγορών για την Ελλάδα θα αλλάξει δραστικά και θα διαπιστώσουν ότι ενισχύουμε θετικά τη δυναμική του χρέους. Αυτό είναι ένα μεγάλο σήμα προς τους παίκτες της αγοράς ότι η Ελλάδα άλλαξε τη νοοτροπία της" τόνισε ο Γ. Προβόπουλος στο MarketNews International, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι εάν υπάρχουν ξένοι ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν στην υπό σύσταση εταιρία διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων, αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι.
Στη πραγματικότητα το μέτωπο για τη Κυβέρνηση είναι διπλό, αφού πέρα από τη πίεση των ξένων, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αντιδράσεις που θα κλιμακώνονται όσο πιο πιεστικά γίνονται τα χρονοδιαγράμματα και όσο η "φωτιά" των ιδιωτικοποιήσεων θα αγγίζει "ευαίσθητες" Επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ. Μόλις χθες κι ενώ το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις με τη DEUTSCHE TELEKOM, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Οργανισμού ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις καταλαμβάνοντας το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Σε τρίωρες συμβολικές καταλήψεις των διοικητηρίων προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στα μεγάλα λιμάνια της χώρας αντιδρώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ. Τα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ παρέμειναν αποκλεισμένα από τις 7 έως και τις 10 το πρωί, ενώ και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με φόντο και τη σύγχυση που προκάλεσε η διαφοροποίηση του αρμόδιου υπουργού ως προς το ποσοστό που πρέπει να κατέχει ή όχι το Δημόσιο στα λιμάνια της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ