Oλυμπιακοί Αγώνες, την εποχή που η Ελλάδα πετούσε τα δισ. από τα παράθυρα - iefimerida.gr

Oλυμπιακοί Αγώνες, την εποχή που η Ελλάδα πετούσε τα δισ. από τα παράθυρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 8,468 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το γλεντήσαμε και μετά ναυαγήσαμε!

Μετά από πολλά χρόνια μπρος-πίσω τελικά η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον πικρό λογαριασμό: οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κόστισαν 8,5 δισ., δηλαδή πάρα πολλά χρήματα στους Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται σήμερα -σαν χανγκόβερ μετά από μεθύσι- να πληρώσουν τα σπασμένα μιας υπέροχης, πανάκριβης γιορτής.

Μας οικτίρει το BBC

Ας αφήσουμε να μιλήσει το BBC, το οποίο είδε την ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, πρόσφατα, και τους λυπήθηκε:

«Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη Ολυμπιακή ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια στο Λονδίνο. Η πολιτεία έχει κόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία αθλητισμού με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν ούτε τα βασικά. Στην αίθουσα ενόργανης γυμναστικής η Βασιλική Μιλούση προετοιμάζεται για τους δεύτερους ολυμπιακούς αγώνες στην καριέρα της» γράφει το βρετανικό πρακτορείο.

«Δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε για φάρμακα, γιατρούς ή φυσικοθεραπευτές» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε νέες εγκαταστάσεις προπόνησης ή να πληρώσουμε για προπόνηση στο εξωτερικό. Η ομοσπονδία κάνει μεγάλη προσπάθεια αλλά τα πάντα είναι δύσκολα τώρα».

Οι εγκαταστάσεις που δε χρησιμοποιούνται από το 2004 και μετά, ρημάζουν καθημερινά. Ο ανταποκριτής του BBC περιγράφει χαρακτηριστικά.

«Οι εγκαταστάσεις έχουν πια φτάσει σε σημείο διάλυσης. Φαίνεται πως τις έχουν παρατήσει. Δεν υπάρχουν πια τα χρήματα για να φτιαχτεί ο κλιματισμός μέσα στο κυρίως μέρος των εγκαταστάσεων του στίβου στην Αθήνα. Λογικό είναι οι αθλητές να ζεσταίνονται και να υποφέρουν. Τα πάντα βρίσκονται υπό διάλυση, το τσιμέντο είναι φθαρμένο και τα εξαρτήματα έχουν πια σκουριάσει. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάλυση μέσα σε περίοδο μόνο 8 ετών».

Είναι φανερό, επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC, ότι η Ελλάδα ξόδεψε πολλά λεφτά σε εγκαταστάσεις και υποδομές αλλά δεν τις αξιοποίησε μετά το τέλος των αγώνων καθρεφτίζοντας έτσι το μοντέλο της Ελληνικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στο να ξοδεύει λεφτά και να μην έχει μακροπρόθεσμα σχέδια κάτι το όποιο έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν πως το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών στην Αθήνα ανέρχεται στα 10 δις ευρώ. Κόστος που δεν μπορούσε να αντέξει η Ελληνική κοινωνία, καταλήγει το BBC.

Η Ελλάδα την εποχή των ...Φαραώ

Ως την 13η Αυγούστου 2004, ημερομηνία έναρξης των Αγώνων στην Αθήνα, η χώρα αναγκάστηκε να κατασκευάσει συνολικά 57 βασικά έργα, χωρίς να συνυπολογισθούν τα έργα εθνικών επιλογών αλλά και πολλά υποχρεωτικά έργα μικρότερης κλίμακας.

• 24 Ολυμπιακά αθλητικά έργα,
• 2 Ολυμπιακά έργα επικοινωνιών,
• 14 Ολυμπιακά οδικά έργα (εκ των οποίων το ένα αφορά 5 οδικές συνδέσεις σε Ολυμπιακά αθλητικά έργα),
• 3 μεγάλα έργα μεταφορών (Τραμ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος, Επέκταση Μετρό),
• το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας,
• το Ολυμπιακό Χωριό,
• 7 Χωριά Τύπου και
• 5 έργα της ΔΕΗ.

Σε εργοτάξιο μεταμορφώθηκαν η Νίκαια, τα Λιόσια, το Γαλάτσι, το Μαρκόπουλο, το Φάληρο, το Ελληνικό και ο Άγιος Κοσμάς. Μεγάλα έργα υλοποιήθηκαν και στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις, δηλαδή θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο.
Παράλληλα υλοποιήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την Φιλοξενία της Ολυμπιακής Οικογένειας, των Δημοσιογράφων και των Ολυμπιακών Επισκεπτών.

Τι λέει ο Καπράλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος δεν μετανιώνει για τα έξοδα :

«Ναι υπήρξαν λάθη και σπατάλες από την μεριά μας αλλά η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη πόλη. Μετά τους αγώνες είχαμε ένα καινούργιο αεροδρόμιο, νέους δρόμους και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Η οργάνωση των αγώνων στην Αθήνα 2004 είναι εύκολος στόχος για να ρίχνει κανείς τα βέλη του, αλλά λόγος θα έπρεπε να γίνεται για τις κυβερνήσεις που φέραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση» δηλώνει στο BBC.

Καταλήγοντας πάντως, επισημαίνει πως αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και στην απόφαση να οργανώσει τους Ολυμπιακούς δηλώνει πως θα απαντούσε πάλι καταφατικά, με τον ίδιο τρόπο.

Κανείς δεν έλεγε πόσο κόστισαν

Ο ισολογισμός του «Αθήνα 2004» παραχώθηκε κάπου στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη να μην πιέζει ιδιαίτερα για την ιστορία.

Στο ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν πως κόστισαν (περίπου) 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ΝΔ ανέβαζε το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια. Η παλιά αθλήτρια και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα υπολόγιζε ότι έχουν κοστίσει 27 δισεκατομμύρια. Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωνε πριν από λίγο καιρό στον «Guardian»: «Δεν θα το υπέγραφα κιόλας, αλλά θα έλεγα πως κόστισαν γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρχε έντονη δημιουργική λογιστική. Τα έργα έγιναν με τέτοια βιασύνη, που κόστισαν περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε. Δεν είμαι χαρούμενος...».

Η κυβέρνηση Σημίτη

Τον Νοέμβριο του 2004 η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε κόστος 8,95 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται «δαπάνες για την κατασκευή έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκαν λόγω των Αγώνων» (π.χ. Αττική Οδός, τραμ, προαστιακός κ.λπ.).

Αργότερα, η Standard&Poor's το ανέβασε στα 11,27 δισ. ευρώ ή 6% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η μεγάλη απογοήτευση

Το προολυμπιακό «μπουμ» στις τουριστικές επενδύσεις έχει ήδη αντικατασταθεί από τα κανόνια σε επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα.

Οι προβλέψεις για 445.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο κατέληξε σε άπιαστο όνειρο με τον κλάδο να γνωρίζει σήμερα ρεκόρ ανεργίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας το Ολυμπιακό Χωριό απεδείχθη οικισμός τόσο πρότυπος που τα παιδιά (αναλογούν 2,8 σε κάθε κατοικία) κάνουν ακόμη μάθημα σε κοντέινερ, αφού τα σχολεία απεδείχθησαν ανεπαρκή. Πρότυπο και το έργο, αφού έξι χρόνια μετά δεν έχει παραληφθεί λόγω κακοτεχνιών.

Ο Δήμος Αθηναίων φορτώθηκε δάνειο με σχέδια επί σχεδίων εκ των οποίων υλοποίησε σχεδόν τα μισά. Ο Δήμος Αμαρουσίου -έτερος ολυμπιακός πόλος- φορτώθηκε, μεταξύ άλλων, με κτίρια-μαμούθ τύπου Mall που κρίνονται αυθαίρετα μετά εξαετία. Μεγάλο μέρος των υπόλοιπων «λευκών ελεφάντων» σπάρθηκε στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, που είδε έτσι την πόλη και τους κατοίκους της να απομακρύνονται περισσότερο.

Στον τομέα της ασφάλειας ξοδεύτηκαν επίσης άγνωστα ποσά, σε κάθε περίπτωση περισσότερα από κάθε άλλη Ολυμπιάδα, ακόμη και εκείνη του Πεκίνου που ακολούθησε. Επισήμως το κόστος έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ μαζί με τις υπηρεσίες των συμβούλων, αλλά χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη για 70 φορείς του Δημοσίου. Το σύστημα C4Ι πληρώθηκε προκαταβολικά χωρίς να λειτουργήσει συνολικά και απασχολεί ακόμη την κοινωνία ως «σκάνδαλο».

Μπήκε εισαγγελέας

Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ακριβοπληρωμένες δημόσιες σχέσεις, οι υπερκοστολογήσεις στην κατασκευή των εγκαταστάσεων, οι υψηλότατες αμοιβές σε πλήθος υπαλλήλων αλλά και οι συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως αναφέρει η Real.

Με εντολή του εκτελούντος χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ανδρέα Καραφλού, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Σωτήρη Μπουγιούκο η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Πανηγύρια και προσδοκίες...

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έδινε τους αγώνες στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι πανηγύριζαν στην χώρα μας...

Την επόμενη μέρα (6/9/1997) διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Οι αριθμοί και οι προβλέψεις ζαλίζουν. Ακόμα και σε δραχμές...

• 1 τρις δραχμές θα είναι ο τζίρος της ολυμπιάδας 2004.
• 130.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
• 2.000.000 διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στους ολυμπιακούς θα αποφέρουν έσοδα 42 δις δρχ.
• Στο εμπόριο και την βιομηχανία ο τζίρος θα είναι 165 δις δρχ. και στις κατασκευές 110 δις.
• Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει έσοδα 300 δις δρχ. μόνο από φόρους!

Από 3 εκ. στα 399 εκ. το ΟΑΚΑ!

Σε έκθεση του υπουργείου οικονομικών το 2005 (που αποκαλύφθηκε από την Real News στις 30/4/2011) διαβάζουμε τα εξής ενδεικτικά:

• Ενώ τα έργα στο ΟΑΚΑ ήταν να γίνουν με 3,1 εκ. ευρώ, τελικά το κόστος τους έφτασε στα 399 εκ. ευρώ.
• Το Παναθηναϊκό Στάδιο είχε προβλεφθεί να κοστίσει 300.000 ευρώ για έργα βελτιωτικά. Η υπέρβαση δαπανών στο κόστος έφτασε στα 11,5 εκ. ευρώ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ