Ποιος είναι ο Ρούντι Ρινάλντι, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κομμουνιστής - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Ρούντι Ρινάλντι, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κομμουνιστής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ας ρίξουμε μια ματιά στα πρόσωπα. Πρώην μαοϊκός, ακροαριστερός, ο 54χρονος Ρινάλντι τώρα είναι δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και τον στηρίζει με νύχια και με δόντια. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ιταλικής καταγωγής, και από τα 8 του χρόνια ζει στην Ελλάδα ενώ σπούδασε Φαρμακευτική στην Αθήνα.

Μέλη της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο κ. Ρινάλντι (ΚΟΕ) ήταν παρόντες (με σημαίες) στον προχθεσινό ξυλοδαρμό του Γερμανού πρέσβη στη Θεσσαλονίκη, μαζί με υπαλλήλους του Δήμου που δεν θέλουν να μπουν σε διαθεσιμότητα.

Ο ίδιος μιλάει αυτή την σκληροτράχηλη και ακατάληπτη σε πολλούς γλώσσα των στελεχών της κομμουνιστικής Αριστεράς. Π.χ.

«Μας θέλουν στο χείλος του γκρεμού, γιατί μέσα από εκεί έχουν τον πολιτικό έλεγχο στην Ελλάδα. Τους ενδιαφέρει ο πολιτικός και γεωπολιτικός έλεγχος στην Ελλάδα. Ενδιαφέρονται διάφορες δυνάμεις για το τι γίνεται εδώ πέρα. Αυτή έχουν μια κατακτητική πολιτική. Τα μνημόνια είναι μια κατακτητική πολιτική. Υπήρξε και ένας μισελληνισμός σε όλη την Ευρώπη και υπήρξε ένα δίχρονο που υπήρχε μια ανθελληνική προπαγάνδα χωρίς προηγούμενο. Από εκεί και πέρα εμφανίζονται αυτοί οι ίδιοι να μην μπορούν να εφαρμόσουν μια πολιτική που οι ίδιοι θα θέλανε. Και τώρα βάζουν ακόμη περισσότερους όρους. Θέλουν να έχουν το ειδικό ταμείο εντελώς στα χέρια τους και να μπορούν να απομυζούν ότι μπορεί να απομυζηθεί ακόμα από τη χώρα. Πάνω κάτω θα ζητηθούν από την Ελλάδα ολόκληρες περιοχές, είτε σαν ελεύθερες ζώνες, ή να βάλουν στην ιδιοκτησία τους νησιά κλπ. Πιο χοντροκομμένα ζητήματα διαμελισμού μπορεί να έρθουν αύριο μεθαύριο»

Ποιος είναι ο Ρούντι Ρινάλντι

Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θυμάται ή δεν ξέρει τι είναι η ΕΦΕΕ ή τι είναι οι Μαοϊκοί και οι μαρξιστές. Ε, όλα αυτά μαζί είναι ο Ρούντι Ρινάλντι.

Είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν συντονιστής της μέχρι την 2η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2009. Στις προ-προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στέλεχος του μεταπολιτευτικού φοιτητικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της ΠΠΣΠ, διετέλεσε μέλος του KΣ της EΦEE.

Πήρε δραστήριο μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις, πολιτικές μάχες και καμπάνιες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και στις διεργασίες του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) που είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασχολήθηκε δραστήρια στον εκδοτικό χώρο με τις εκδόσεις A/συνεχεια και σήμερα είναι διευθυντής της εφημερίδας «Αριστερά!».

Είναι παντρεμένος με τη Γιάννα Γιαννουλοπούλου και έχουν μια κόρη, τη Ρίνα.

Εβγαλε τρεις βουλευτές η συνιστώσα του

Τρία μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), εξελέγησαν βουλευτές με τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Πρόκειται για τους Βασίλη Χατζηλάμπρου (Αχαΐα), Βασίλη Κυριακάκη (Φθιώτιδα) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδα).

Για την κομμουστική αυτή συνιστώσα η Βουλή και ο... δρόμος είναι πεδία κοινωνικών αγώνων και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξε τίθενται στην υπηρεσία του μαζικού λαϊκού κινήματος που «συγκλονίζει τη χώρα» και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις, «πάντα δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό» για την κατάργηση των μνημονίων.

Πρώτη φορά μαοϊκοί στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οργάνωση που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο στην Ελλάδα βλέπει στελέχη της να περνούν την είσοδο του Κοινοβουλίου. Στα γραφεία της ΚΟΕ μέλη της ανασύρουν μνήμες που φθάνουν μακρύτερα από το 2003, οπότε η ΚΟΕ ιδρύθηκε από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ) με πρόπλασμα την πολιτική οργάνωση Α/συνέχεια.

Το 1964, έχοντας διαμορφωθεί ρεύμα υπέρ στρατηγικών επιλογών του Μάο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στελέχη του ΚΚΕ εντός και εκτός Ελλάδας ιδρύουν την Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), έχοντας ως προπομπό την «Αναγέννηση» και ιστορικά στελέχη μεταξύ άλλων τον Γιάννη Χοτζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη .

Παράλληλα, το 1970 ιδρύεται το ΕΚΚΕ. Η ΟΜΛΕ διασπάται και το 1976 συγκροτούνται δύο κομμουνιστικές οργανώσεις μαοϊκής προέλευσης: το ΚΚΕ (μ-λ), και Μ-Λ ΚΚΕ. Από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ), συγκροτείται η Α/συνέχεια και μετά η ΚΟΕ, η οποία προβάλλει ως βασικό χαρακτηριστικό της τη δράση για την ενότητα της Αριστεράς. Δραστηριοποιήθηκε στα κοινωνικά φόρουμ, υπήρξε ιδρυτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετέχει ως σήμερα.

Γνωστότερα στελέχη της είναι οι Ρούντι Ρινάλντι, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γιώργος Τζαφέρης, Σπύρος Παναγιώτου. Εκδίδει την εφημερίδα «Αριστερά» και από το 2010 την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς».

ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα

Ο Ρούντι Ρινάλντι ανήκει στις ηγετικές μορφές της σκληρής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε ποτέ την άποψή του για επιστροφή στη δραχμή. Η εκτόξευση όμως του ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και η θέληση του Ρινάλντι να μην εκδιωχθεί από το κόμμα τον ανάγκασαν με μια λιτή ανακοίνωση να τροποποιήσει την άποψή του υπέρ του ευρώ. Ο ίδιος σήμερα υπογραμμίζει με νόημα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη προϊστορία και μετά την εισβολή του λαϊκού στοιχείου, θα γίνει η λαϊκή δημοκρατική αριστερή παράταξη και θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση αγκαλιάζοντας κάθε κινηματική διαμαρτυρία».

Πρόσφατα μάλιστα και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τις συνιστώσες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ενιαίο κόμμα, αίσθηση προκάλεσε η στήριξη ακόμα και από τους «συνήθεις υπόπτους» όπως ο Ρούντι Ρινάλντι της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), η ΑΚΟΑ και η Ρόζα.

«Νεολογισμοί»

Είναι πάντως γεγονός ότι με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πλατύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει «νέες» λέξεις και έννοιες όπως Τροτσκιστές, Νεολαία Λαμπράκη, Συνασπισμός, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΠΠΣΠ, Μαοϊκοί κλπ.

Οι «αδιαπραγµάτευτοι»

Ο Ρινάλντι ανήκει στους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ των οποίων «Ευαγγέλιο» είναι το πεντάπτυχο: ακύρωση του Μνημονίου και των μνημονιακών νόμων, καταγγελία των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, αλλαγή φορολογικής πολιτικής. Τίποτε λιγότερο.

Στην ίδια ομάδα των «σκληρών» ανήκουν, εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Στρατούλη, κορυφαία στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, οι βουλευτές Μιχ. Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Δημ. Χαραλαμπίδης, Μ. Ουζουνίδης, Γιαν. Αμανατίδης, Αφρ. Θεοπεφτάτου (η κυρία: «Και τι θα πάθουμε αν βγούμε από το ευρώ;»), Νάντια Βαλαβάνη, στελέχη του τομέα Οργανωτικού όπως ο Στάθης Τσάκης, ο Νίκος Μανιός της Γραμματείας, ενώ από τις συνιστώσες η ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) του Αντώνη Νταβανέλου, η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος) του Ρούντι Ρινάλντι, το Κόκκινο, η ΑΠΟ (Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα) και φυσικά οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου.

Πως βλέπει τις εξελίξεις η συνιστώσα ΚΟΕ του Ρινάλντι

Σύμφωνα με τον κ. Ρινάλντι η μετάβαση έχει ήδη αρχίσει και κύριο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό γύρω στο 30% δεν συμβιβάστηκε, δεν φοβήθηκε, δεν ενέδωσε στην καμπάνια κατά του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε σε μια στάση ανατροπής. Στο εύλογο ερώτημα, ποια μετάβαση θέλουμε ο κ. Ρινάλντι απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μιά ουσιώδη πολιτική αλλαγή που θα γκρεμίσει το σημερινό σύστημα, που θα οδηγήσει τη χώρα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην εθνικη ανεξαρτησία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Εχει θεωρία για τους Γερμανούς

«Όι Γερμανοί κάνουν διάφορες επαφές και διάφορα πράγματα γιατί πραγματικά ανησυχούν για το τι θα γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ. Τους απασχολεί γιατί ένα ενδεχόμενο διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θίξει καίρια συμφέροντα της γερμανικής πολιτικής στη χώρα. Όταν βγαίνει ο Τσίπρας και λέει ότι εδώ εφαρμόζεται ο Μερκελισμός, αυτό είναι βαριά κατηγορία. Δεν είναι μικρό πράγμα. Και φυσικά πιστεύω ότι θα ασκούνται έντονες πιέσεις από τη γερμανική πλευρά να μετριαστούν οι τόνοι. Προσπαθούν να βάλουν όρους, να θέσουν ζητήματα, να εκβιάσουν. Αν ανοίξει το θέμα Siemens όλες αυτές οι παραγγελίες που παίρνουν οι Γερμανοί θα πάνε διαφορετικά. Φαίνεται επίσης ότι ο Σαμαράς έχει δώσει γη και ύδωρ στη Γερμανία, και θέλει αυτό η Γερμανία να το εξασφαλίσει και με μια άλλη διακυβέρνηση».

Πώς μιλάει για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό

«Όπως ακριβώς ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές λέγοντας το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ενώ ήδη με τον Στρος Καν είχαν στήσει τη φάμπρικα της προσφυγής στο ΔΝΤ και πολλοί κολλητοί ήταν ήδη μπλεγμένοι σε σκάνδαλα με την Γκόλντμαν Σαξ, επιβάλλοντας μια ακινησία και παράλυση του κρατικού μηχανισμού που οδήγησε στα Μνημόνια 1 και 2. Έτσι και ο Α. Σαμαράς και η παρέα του (βοηθητικά κόμματα) κυβερνά την Ελλάδα με κρυφή ατζέντα το πέρασμα και την επιβολή του Μνημονίου 3 κι έχει κοροϊδέψει χοντρά τον ελληνικό λαό, ακόμα και όσους ψήφισαν το κόμμα του. Γι' αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από το λαϊκό αίσθημα, σε διάσταση με όσα έλεγε λίγους μήνες πριν, αποδεικνυόμενος ένας χαμαιλέοντας παντός σκοπού και χρώματος, που κι αυτός θα περάσει στο μίνι πάνθεον των ψευτών, υπαλλήλων της τρόικας και των τραπεζών, των πολιτικών μιας χρήσης ολίγων μηνών, που όμως κοστίζει ακριβά για τη χώρα και το λαό».

Πώς γίνεται η επανάσταση κατά τον Ρινάλντι

«Απαιτείται –πλάι στην κινητοποίηση για τα μέτρα– ένα μέτωπο πολιτικό θεσμικό, που να καταγγέλλει αυτήν την εκτροπή–απάτη, να διευρύνει στην πράξη το πλαίσιο και να προσανατολίζει ανάλογα τον αγώνα. Να οξύνει την αναμέτρηση, να την μεταθέτει από την ανομία των μέτρων στην ανομία του φορέα, της τρόικας εσωτερικού εν προκειμένω. Να εξαναγκάσει τους πάντες να τοποθετηθούν επ' αυτού: τα ΜΜΕ που ένοχα το αποσιωπούν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που για πολλοστή φορά συναινεί στην καταπάτηση της λαϊκής κυριαρχίας, τα λοιπά κόμματα που για άλλα τυρβάζουν, τη διανόηση που δεν βρίσκουν στόχο τα βέλη της κλπ.Είναι ώρα να φύγουν. Να μιλήσει ο λαός! Στους δρόμους και παντού. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα!»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ