Πέθανε ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος - iefimerida.gr

Πέθανε ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος

Πέθανε ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 82 ετών ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, ο οποίος δεν κατάφερε να βγει νικητής στη μάχη με τον καρκίνο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Αθήνας.

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930, αργότερα μετακόμισε με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη και ο Χρόνης Μίσσιος εργάστηκε ως μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Επόμενος σταθμός τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες. Στη συνέχεια όμως επιστρέφει ξανά με την απελευθέρωση στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων.

Το 1947 όμως συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο, ωστόσο αν και για εννιά μήνες περίμενε κάθε πρωί τν εκτέλεση του, τελικά γλίτωσε.

Μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενοςσε Μακρόνησο, Άι- Στράτη, Αβέρωφ, Κέρκυρα και Κορυδαλλό, όπου έμαθε και να γράφει.

Το διάστημα 1962 και 1967 είναι στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ.

Το πρώτο του βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς... » (Γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού. Τα επόμενα ήταν τα «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;» (Γράμματα, 1988), «Κοσμοκαλόγερος», σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του.

Τα τελευταία του χρόνια ο Χρόνης Μίσσιος ζούσε στο Καπανδρίτι.

«Σημαντική απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα, αλλά για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει την απώλεια του Χρόνη Μίσσιου, σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Το μήνυμα του Προέδρου έχει ως εξής: «Ο θάνατος του Χρόνη Μίσσιου αποτελεί σημαντική απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα, αλλά για την Ελλάδα. Υπήρξε αυθεντικός ιδεολόγος και δημιουργός, τίμιος αγωνιστής σε ταραγμένα χρόνια, ένας σεμνός άνθρωπος που δίδαξε -πρώτα απ' όλα- με το παράδειγμα της ζωής του. Η προσωπική του ηθική θα μας λείψει όσο και η σκέψη του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Δηλώσεις με αφορμή τον θάνατο του συγγραφέα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «συγγραφέα με μοναδικό αυθεντικό λαϊκό και ανθρώπινο τρόπο γραφής και ανοιχτό πνεύμα που τον έκαναν αγαπητό όχι μόνο στον κόσμο της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα», ενώ στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι «Στη ζωή του Χρόνη Μίσσιου αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Αριστεράς της πατρίδα μας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «σημαντικό αγωνιστή της Αριστεράς» και τονίζοντας ότι «Στα βιβλία του ο Μίσσιος, αποτύπωσε την εποχή του και τη συμμετοχή του στο αριστερό κίνημα με την ίδια ευθύτητα και αντισυμβατικότητα που χαρακτήριζε την πολιτική του διαδρομή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ