O πρώην σύζυγος της Τσιτσιολίνα και στενός φίλος του Δάκη Ιωάννου που "κριτικάρει" η Χρυσή Αυγή [βίντεο] - iefimerida.gr

O πρώην σύζυγος της Τσιτσιολίνα και στενός φίλος του Δάκη Ιωάννου που "κριτικάρει" η Χρυσή Αυγή [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πάπας του κιτς ή επαναστάτης της neo-pop τέχνης, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος καλλιτέχνης στον κόσμο, πατέρας οκτώ παιδιών, σχεδιαστής του σκάφους Guilty του Δάκη Ιωάννου (αλλά και της γαμήλιας τούρτας της κόρης του). Κυρίως, όμως, είναι ένας διακριτικός άντρας 57 ετών, που αγαπά τα μοχέρ πουλόβερ με φερμουάρ και την σιγουριά ενός Μαγκρίτ ή ενός Μανέ στους τοίχους του σπιτιού του.

Ο Jeff Koons είναι ένας ήρεμος άνθρωπος. Κρατά χαμηλούς τόνους, διακρίνεται από μοναδική ευγένεια, σχεδόν συστολή στην επαφή του με τους ανθρώπους. Ο καλλιτέχνης που ερωτεύτηκε σφόδρα την Τσιτσιολίνα, την έκανε μούσα του και φωτογραφήθηκε ημίγυμνος μαζί της, έφτιαξε τα εκθαμβωτικά χρυσά γλυπτά του Μάικλ Τζάκσον, ή τα τεράστια σκυλιά μπαλόνια του και κατόρθωσε να δημιουργήσει μια προσωπική περιουσία 500.000.000 ευρώ από την τέχνη του, δεν είναι αυτό που περιμένει κανείς. Δεν έχει την εκκεντρικότητα του Νταλί, του καλλιτέχνη που τον επηρέασε όσο κανείς και που επεδίωξε και κατόρθωσε να συναντήσει σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη όταν ήταν ακόμη φοιτητής.


Αγαπάει να χαλαρώνει στην ησυχία του σπιτιού του με τους παλ ροζ τοίχους, την κλασική επίπλωση και τα αριστουργήματα των μεγάλων δασκάλων της κλασικής τέχνης στους τοίχους του: Μανέ, Μαγκρίτ, Φραγκονάρντ, Πικάσο... Το διαμέρισμά του στο Μανχάταν μοιάζει με μικρή αίθουσα του Λούβρου, όσο τα εντυπωσιακά, εκρηκτικά, εκτυφλωτικά χρωματικά έργα του ίδιου καταλαμβάνουν αρκετά τετραγωνικά στα σπίτια-οχυρά των μεγαλύτερων συλλεκτών στον κόσμο. Βλέπετε, είναι αυτή τη στιγμή ο πλέον περιζήτητος καλλιτέχνης στον κόσμο: την προηγούμενη Παρασκευή στη δημοπρασία των Christie's έσπασε κάθε ρεκόρ πουλώντας τις περίφημες τουλίπες του έναντι 33.682.500 δολαρίων (στο τέλος του κειμένου θα δείτε βίντεο με την εν λόγω δημοπρασία διάρκειας μόλις 4 λεπτών...)


Ο καλλιτέχνης και ο συλλέκτης: μια σχέση ζωής
Αν και το ελληνικό κοινό δεν είναι ιδιαιτέρως εξοικειωμένο με την σύγχρονη τέχνη και δη με την ιδιαίτερη ρώμη που έχουν οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Jeff Koons και κλίνει περισσότερο στην εκτίμηση πως τα έργα του ενστερνίζονται το κιτς, παρόλα αυτά είναι αρκετά γνωστός. Απολαμβάνει μιας δημοφιλίας που πηγάζει κυρίως από τη στενότατη σχέση που έχει με τον Δάκη Ιωάννου (κάποιοι λένε ότι είναι και κουμπάροι), τον μεγιστάνα όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και της τέχνης, αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους και πλέον δραστήριους συλλέκτες παγκοσμίως. Η σχέση τους μπορεί να ξεκίνησε το 1985 με την αγορά ενός έργου του Koons αξίας μόλις 2.700 δολαρίων, όμως εξελίχθηκε σε βαθιά φιλία αλλά και συνεργασία. Ο Δάκης Ιωάννου αγοράζει έργα τέχνης του Jeff Koons ή πιο σωστά ζει μαζί τους, του ζητάει συχνά συμβουλές για τις αλλαγές στην τοποθέτηση των έργων μέσα στο χώρο του, του ανέθεσε να είναι επιμελητής στην μεγάλη έκθεση με τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου που έγινε στο New Museum της Νέας Υόρκης (ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην μητρόπολη της τέχνης εξαιτίας της θέσης που έχει ο Ιωάννου στο ΔΣ του Μουσείου αλλά και προσελκύοντας πλήθος κόσμου).

Αλλά όχι μόνο: του ανέθεσε να σχεδιάσει το σκάφος του Guilty που έγινε θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα που αφιέρωσαν πολυσέλιδα αφιερώματα σε αυτό το πλωτό έργο τέχνης, αλλά και τον σχεδιασμό και δημιουργία της τούρτας για την γαμήλια δεξίωση της κόρης του το 2005. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Δάκης Ιωάννου στο περιοδικό Νew York, η τούρτα είχε το σχήμα καρδιάς, και ήταν καλυμμένη με τεράστια μπλε και μοβ μπαλόνια από μάρζιπαν (τα οποία δεν έφαγαν άλλα κράτησαν ως αναμνηστικό). Όσο για το σκάφος του, παραπέμπει στο γνωστό ύφασμα παραλλαγής του στρατού, μόνο που κυριαρχούν το μπλε, το κίτρινο, το μοβ, το άσπρο και το μαύρο. Κατασκευάστηκε στην Ιταλία, είναι Posllipo Technema, έχει μήκος 35 μέτρα και είναι σχεδιασμένο από την Ιβάνα Πορφίρι, αρχιτέκτονα και διακοσμήτρια που εμπνεύστηκε τις γραμμές του από τα αλιευτικά σκάφη των 50's. Μόλις ολοκλήρωσε τη δουλειά της παρενέβη ο Jeff Koons επικαλούμενος ως έμπνευση το καμουφλάζ των πολεμικών πλοίων του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Είναι ενδεικτικό ότι κανείς δεν γνώριζε για το νέο εικαστικό έργο του καλλιτέχνη μέχρι την επίσημη παρουσίασή του μέσα από 8 σελίδες στην ιταλική Vogue. Έκανε την επίσημη παρουσίασή του με μεγάλο πάρτι το καλοκαίρι του 2008 στην Μαρίνα του Φλοίσβου.


Ο Δάκης Ιωάννου είναι μαθημένος να ζει με την αισθητική του Jeff Koons – δεν είναι τυχαίο ότι τα μόνα έργα που δεν μετακινεί ποτέ από τη θέση τους στο σπίτι του είναι το One Ball Total Equilibrium Tank, το πρώτο έργο του Koons που απέκτησε και που έγινε η βάση της περίφημης συλλογής του και ο Μάικλ Τζάκσον – το περίφημο γλυπτό του αμερικανού εικαστικού.

Όταν η Χρυσή Αυγή κάνει κριτική στο έργο του Koons


Τελευταία δημόσια εμφάνιση του Jeff στην Αθήνα ήταν το φθινόπωρο του 2010, μέσα στην ευφορία του εορτασμού για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου της Αθήνας. Ήταν ένας από τους εικαστικούς που είχαν προσκληθεί να πάρουν μέρος στον καλλιτεχνικό Μαραθώνιο που έγινε εκείνες τις μέρες στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο δράσεων που διοργάνωνε το Υπουργείο Πολιτισμού. Λίγες βραδιές πριν, μάλιστα είχε απολαύσει ένα δείπνο μαζί με προσωπικότητες και δημοσιογράφους από την μαγευτική ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη στην Κουμπάρη, παρέα με τον τότε υπουργό Παύλο Γερουλάνο.

Το γεγονός είχε εξοργίσει την Χρυσή Αυγή, πυρήνας της οποίας έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ μας στην μακρόχρονη ιστορία της έχει γίνει μάρτυρας πολλών θλιβερών γεγονότων όπως η αρπαγή που έκανε ο Ελγιν και άλλα. Ήταν και είναι, ένα μέρος , που όλοι το σεβόντουσαν και εκτιμούσαν. Ο Μέγας Αλέξανδρος μετά την μάχη του Γρανικού έστειλε 300 περσικές πανοπλίες με μια επιγραφή που έλεγε «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι έλληνες πλην των Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασία οικούντων». Και ενώ έχει περάσει πάρα πολλά, στις ημέρες έρχεται, ο νεοέλληνας να την ταπεινώσει κι άλλο. Και αναφέρομε στην εκδήλωση που κάνει ο νεοφερμένος από την αλλοδαπή υπ. Πολιτισμού Γερουλάνος στο νέο μουσείο της Ακρόπολης για τα 2500 χρόνια από την επέτειο της μάχης του Μαραθώνα. Όπου θα λάβουν μέρος αρκετοί καλλιτέχνες έλληνες και ξένοι και ειδικά ένας περίεργος τύπος ονόματι Jeff Koons (σαν... «περιούσιο» μοιάζει το όνομα). Και τι θα κάνει αυτός; Κρατήσου μην πέσεις από την καρέκλα. Θα εκθέσει έργα με σκυλιά, τεμαχισμένα αυγά, κουνέλια, τουλίπες, φουσκωτούς , όχι μπράβους αλλά αστακούς και άλλες «δημιουργίες» του!».

Πέρυσι σειρά δημοσιευμάτων (που προφανώς δεν επιβεβαιώθηκαν) ανέφεραν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αγόρασε έργα του Jeff Koons επικαλούμενα στοιχεία δημοπρασίας των Sotheby's – κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για συνωνυμία...


Ο γάμος με την πορνοσταρ βουλευτή και η αρπαγή του γιου του

Πέρα από την τέχνη του όμως, ο Jeff Koons έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα και λόγω μιας προσωπικής επιλογής του: του γάμου του με την ιταλίδα πορνοστάρ και στη συνέχεια βουλευτή του Ιταλικού Κοινοβουλίου Τσιτσιολίνα. Ο ετερόκλητος γάμος στον αντίποδα της σχέση Άρθουρ Μίλερ και Μέριλιν Μονρόε πολυσυζητήθηκε, πολυφωτογραφήθηκε, οδήγησε σε μια σειρά έργων τέχνης. Για χάρη της άφησε τη Νέα Υόρκη και μετακόμισε στο Μόναχο, έκαναν ένα παιδί, μέχρι που η Τσιτσιολίνα τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί και το παιδί τους. Ο Jeff Κοons κατέρρευσε και ακολούθησε μακρά δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού με πολλά σκαμπανεβάσματα. Σύντομα βέβαια κατάφερε να ξαναφτιάξει τη ζωή του, παντρεύτηκε τη βοηθό του με την οποία έχει αποκτήσει έξι παιδιά, ενώ έχει και μια κόρη που απέκτησε όταν ήταν φοιτητής. Μια κόρη που είχε δοθεί για υιοθεσία τότε, αλλά που αργότερα εντόπισε ξανά τα ίχνη της.


Αν τον ρωτήσει κανείς τι απολαμβάνει περισσότερο αυτή τη στιγμή δεν θα απαντήσει τη δημιουργία ή τις τιμές που πετυχαίνει στις διεθνείς δημοπρασίες (προφανώς...). Θα μιλήσει για το πρωινό που απολαμβάνει κάθε μέρα στο τραπέζι με τα έξι παιδιά του και την προσπάθειά του να τα καθοδηγήσει σωστά στη ζωή. «Να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν και να επιβιώσουν»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ