Με παραιτήσεις απειλούν οι Πρυτάνεις - iefimerida.gr

Με παραιτήσεις απειλούν οι Πρυτάνεις

Με παραιτήσεις απειλούν οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με παραιτήσεις απειλούν οι πρυτάνεις οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνει το «Μνημόνιο 3» στην ανώτερη εκπαίδευση της χώρας.

Σύμφωνα με το tovima.gr, την απόφαση αυτή πήραν οι πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λαύριο.

Το θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση που είχαν ήταν η απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Oι πρυτάνεις των ΑΕΙ, όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους, θεωρούν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους διοικητικούς υπαλλήλους.

«Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις προαναγγελλόμενες απολύσεις προσωπικού, τις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων/Τμημάτων, και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς οι Πρυτανικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού της χώρας, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων μετά από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις δημοσιολόγων, εκτιμά ότι οι κρίσιμες διατάξεις του ν. 4093/12, υποπαράγραφοι Ζ2-Ζ4 «Διαθεσιμότητα» και «Κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων» αντίκεινται προδήλως στο ισχύον Σύνταγμά μας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων, και ασφάλειας δικαίου. Οι δε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που τον συνοδεύουν, κατά κατάχρηση της συνταγματικής πρόβλεψης, ουσιαστικά δεν έρχονται να ρυθμίσουν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, αλλά αποσκοπούν στην αποφυγή και μόνο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. "Οδηγίες" μέσα από την ιστοσελίδα του οικείου Υπουργείου, επιχειρούν να καταργήσουν και να κατισχύσουν των διατάξεων του μόλις ψηφισθέντος νόμου», αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσαν.

«Η παραμονή των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Παραβλέπεται σκοπίμως, ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση (μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε κρίσιμες θέσεις των Πανεπιστημίων), έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις. Η Σύνοδος ζητά για άλλη μια φορά την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια» αναφέρουν στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ