Ερχονται τα πρώτα «ραβασάκια» σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Τη σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, απαρίθμησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης μιλώντας στη Βουλή.

Ύστερα από ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει ήδη έναν πρώτο αριθμό προσκλήσεων σε φορολογούμενους, των οποίων τα εμβάσματα προς το εξωτερικό δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους δηλώσεις. «Μέσα στην εβδομάδα, θα αρχίσει σε μεγάλους αριθμούς η αποστολή αντίστοιχων επιστολών» δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης, ενώ αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση ανεξάρτητου μόνιμου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ένα ακόμη μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών, με την προκήρυξη εντός της εβδομάδας, της διαδικασίας επιλογής 200 νέων ελεγκτών. «Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, θα έχουμε βάλει τους ανθρώπους μέσα στο ελεγκτικό σύστημα» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα στελέχωσης των σκαφών του ΣΔΟΕ με καπετάνιους, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων στη θάλασσα. «Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Θα πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει μορατόριουμ στις προσλήψεις» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης από την πλευρά του, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέχρι το τέλος του 2013, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι απ' την βαριά φορολογία. «Δεν μπορούμε να προϋπολογίσουμε τις φορολογικές εισπράξεις απ' αυτούς τους ελέγχους, πριν γίνουν οι διασταυρώσεις και πριν δώσουμε στους ενδιαφερόμενους το δικαίωμα της απολογίας» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε να υπάρξει «άμεσος αναδρομικός έλεγχος του πόθεν έσχες όσων εφοριακών είχαν βρεθεί σε θέση ευθύνης και είχαν την δυνατότητα να διακανονίζουν περιπτώσεις» και τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μιμηθεί την πρωτοβουλία Μόντι, «που εγκατέστησε στα υπόγεια της οικονομικής Εφορίας στη Ρώμη, έναν απ' τους μεγαλύτερους υπολογιστές στην Ευρώπη, προκειμένου να διασταυρώνει άμεσα πληροφορίες για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ