«Χαλαρή» επιμήκυνση του ελληνικού χρέους συζητά πλέον η ΕΚΤ - iefimerida.gr

«Χαλαρή» επιμήκυνση του ελληνικού χρέους συζητά πλέον η ΕΚΤ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κερδίζει έδαφος ακόμα και εντός της ΕΚΤ η ιδέα της εθελοντικής διακράτησης τίτλων από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ως μέρος του συνολικού "πακέτου" που συνδιαμορφώνεται αυτή τη περίοδο στο τρίγωνο Φρανκφούρτης- Βερολίνου- Βρυξελλών.

Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ καθώς και πολλοί Κεντρικοί τραπεζίτες ή μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δηλώνουν ορθά- κοφτά ότι δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους με οποιαδήποτε μορφή (αναδιάταξη, επαναπρογραμματισμός), φαίνεται ότι κάποιοι αρχίζουν να συζητούν τουλάχιστον την ιδέα της εθελοντικής διακράτησης, που έχει ρίξει επισήμως στο τραπέζι ο Όλι Ρεν, επικαλούμενος τη Πρωτοβουλία της Βιέννης, όταν δηλαδή ιδιωτικές τράπεζες είχαν αποδεχθεί ως όρο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, τη διατήρηση των θέσεων τους στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του μέλους της Ε.Ε. της ΕΚΤ Χοσέ Παράμο, ο οποίος χαρακτήρισε εν γένει ενδιαφέρουσα την ιδέα της εθελοντικής διακράτησης, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι οι ιδιώτες- τράπεζες και επενδυτικά funds- δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών. Ενδιαφέρουσα ιδέα χαρακτηρίζει την εθελοντική διακράτηση και ο Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης Ε. Νοβότβνι, ωστόσο, κοινή είναι η διαπίστωση όλων όσων υποστηρίζουν αυτό το ενδεχόμενο, ότι αφενός η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αφετέρου ότι αυτό θα πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού "πακέτου" βοήθειας προς Ελλάδα.

Τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο εθελοντικής διακράτησης επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας, πάντως, ότι πριν κι αν φτάσουμε εκεί, θα έχουν προηγηθεί εξαντλητικές διαβουλεύσεις αλλά και αυστηρότατοι νέοι όροι από τους δανειστές μας. Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών για νέα δημοσιονομικά μέτρα και πιο γενναίες ιδιωτικοποιήσεις δίνουν το στίγμα των διαθέσεων των πιστωτών της Ελλάδας, ενώ πληθαίνουν κι εκείνοι που ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, ακόμα και όρους πολιτικής συναίνεσης. Όσον αφορά στη... ταμπακιέρα, η εθελοντική διακράτηση θα αφορά σε όλους τους τίτλους που λήγουν στο κρίσιμο διάστημα 2011- 2014 και θα υλοποιηθεί με την ανταλλαγή αυτών των τίτλων με νέους μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο Γ. Προβόπουλος συντάσσεται, πάντως, με εκείνους που απορρίπτουν όλες τις μορφές αναδιάρθρωσης, εκφράζοντας, μάλιστα, τη πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιμήκυνση εάν εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα προσαρμογής. Σε συνέντευξη του στοMarket News International ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης, σημείωσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, η κρίση είναι πιθανό να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πλήττοντας την αξιοπιστία του κοινού νομίσματος...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ