«Κόκκινος συναγερμός» για τις θανατηφόρες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις - iefimerida.gr

«Κόκκινος συναγερμός» για τις θανατηφόρες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε σοβαρό κίνδυνο για τους ασθενείς αναδεικνύονται οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια στα ελληνικά νοσοκομεία.

Παρά τις προσπάθειες ελέγχου του φαινομένου μέσω του προγράμματος «Προκρούστης» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το πρόσφατο περιστατικό των θανάτων βρεφών από λοίμωξη από κλεμπσιέλα σε μονάδα νεογνών του Παπαγεωργίου κατέδειξε ότι τα μικρόβια «αντέχουν» στον πόλεμο συνεχίζοντας να προκαλούν μικροεπιδημίες σε μονάδες εντατικής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμμαχός τους είναι η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών -εντός και κυρίως εκτός νοσοκομείων- στα οποία τα μικρόβια έχουν αναπτύξει αντοχή, με αποτέλεσμα να έχει αχρηστευτεί σε μεγάλο βαθμό το βασικό όπλο των γιατρών.

Την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου «απειλούν» η οικονομική κρίση και οι περικοπές στον χώρο της Υγείας: οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν «πολυτέλεια» την αυστηρή τήρηση των προφυλάξεων επαφής και των κανόνων υγιεινής των χεριών και οι συνεχείς ελλείψεις σε αναλώσιμα έχουν ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις την κοινή χρήση υλικών -για λόγους οικονομίας- η οποία «επιτρέπει» τη μετάδοση των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα καταγράφεται τουλάχιστον ένα περιστατικό λοίμωξης ανά 500 ημέρες νοσηλείας. Οι περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται στις ΜΕΘ (55%) όπου η θνητότητα των λοιμώξεων ανέρχεται σε ποσοστό 43,6%. Ακολουθούν οι κλινικές του παθολογικού τομέα και του χειρουργικού. Οι μικροβιαιμίες και οι πνευμονίες είναι οι συχνότερες λοιμώξεις (ποσοστά 35% και 30%). Η μέση θνητότητα εξαιτίας των λοιμώξεων -εντός των 28 ημερών από την πρώτη θετική καλλιέργεια- ανέρχεται σε ποσοστό 35%.

Οπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μία από τις πρωταθλήτριες χώρες στη μικροβιακή αντοχή ακόμα και έναντι των πιο νέων και αποτελεσματικών αντιβιοτικών, όπως είναι οι καρβαπενέμες (σ.σ. η κλεμπσιέλα έχει αναπτύξει αντοχή έναντι των καρβαπενεμών σε ποσοστό έως και 50% ανάλογα με το νοσοκομείο). «Ωστόσο γίνεται προσπάθεια με το σχέδιο "Προκρούστης", που σε κάποια νοσοκομεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα και έχει μειώσει τη συχνότητα των λοιμώξεων ακόμα και στο μισό». Ο ίδιος σημειώνει ότι «όταν παρακολουθούνται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, τηρούνται τα μέτρα ελέγχου (υγιεινή χεριών, απομόνωση περιστατικών κ.ά.) και γίνεται ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, το φαινόμενο μπορεί να περιοριστεί».

«Προς την κατεύθυνση αυτή επικεντρώνονται οι προσπάθειες του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τα ελληνικά νοσοκομεία», σημειώνει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού. «Η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου λοιμώξεων βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ