A Love Supreme - iefimerida.gr

A Love Supreme

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

1964. Ο Nelson Mandela τιμωρείται με ισόβια φυλάκιση στη Νότια Αφρική. Ο Martin Luther King παραλαμβάνει το Νόμπελ ειρήνης. Δημιουργείται η PLO (Palestinian Liberation Organisation) με αρχηγό τον Yasser Arafat. H Κίνα κάνει τις πρώτες της ατομικές δοκιμές. Και άλλα πολλά που λίγη σημασία έχουν... Διότι το 1964 κυκλοφόρησε ένα από τα απόλυτα αριστουργήματα της jazz, τo Α Love Supreme του John Coltrane.

«Μόλις είχαμε μετακομίσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στο Dix Hills, στο Long Island και ο πρώτος μας γιος μόλις είχε γεννηθεί», περιγράφει η Alice Coltrane. «Ήταν αρχές φθινοπώρου και ο καιρός ήταν θαυμάσιος στη Νέα Υόρκη. Υπήρχε ένα μέρος μέσα στο σπίτι που πηγαίναμε σπάνια, μόνο όταν μας επισκεπτόταν κάποιος φίλος ή κάποιος από την οικογένειά μας. Ο John πέρναγε πολλή ώρα εκεί μέσα μόνος του και αναλογιζόταν την μουσική που “άκουγε”. Εγώ ήμουν απασχολημένη με τον γιο μας και τη Michelle, την κόρη μου από τον πρώτο γάμο μου. Ο John εμφανιζόταν μια στο τόσο και φαινόταν χαμένος σε σκέψεις. Μια μέρα κατέβηκε και μου φάνηκε σαν τον Μωυσή που κατέβαινε από το βουνό, υπήρχε στο πρόσωπό του αυτή η γαλήνη, η ηρεμία και ήταν πολύ χαρούμενος. Του λέω “πες μου τα όλα, δεν σε έχουμε δει σχεδόν καθόλου για 4-5 μέρες”, και μου λέει “είναι η πρώτη φορά που “έλαβα” όλη τη μουσική για αυτό που θέλω να ηχογραφήσω, είναι η πρώτη φορά που έχω τα πάντα, μα τα πάντα έτοιμα. Τρεις μήνες μετά μπήκε στο στούντιο με την τετραμερή σουίτα του και την ονόμασε A Love Supreme.

Είναι ο δίσκος που κυκλοφόρησε ο Coltrane για να δείξει την ευγνωμοσύνη του και να πει ένα ευχαριστώ στον Θεό, επειδή πίστευε ότι σε Αυτόν όφειλε όσα είχε καταφέρει σαν μουσικός. Ο Coltrane εδώ είναι ίσως καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο δίσκο του και τον συνοδεύουν επάξια o Elvin Jones στα ντραμς, ο MacCoy Tyner στο πιάνο και ο Jimmy Garrison στο μπάσο. Ο δίσκος είναι χωρισμένος σε 4 μέρη, «Acknowledgement», «Resolution», «Pusruance» και «Psalm». Το spiritual πνεύμα του δίσκου είναι έκδηλο και στα 4 μέρη. Στο Acknowledgement μάλιστα τραγουδάει ο ίδιος ο Coltrane τη φράση “A Love Supreme” που έδωσε και το όνομα στον δίσκο. Η αλλαγή από το Pursuance στο Psalm με την είσοδο του Coltrane μετά το σόλο μπάσο του Garrison είναι για μένα από τις πιο ανατριχιαστικές στην ιστορία της jazz. Αυτό που παίζει εδώ ο Coltrane το λέει “μουσική αφήγηση” ενός ποιήματος λατρείας που υπάρχει στα “liner notes”. Ο Coltrane παίζει τα λόγια του ποιήματος στο σαξόφωνο. Το ποίημα τελειώνει με τα εξής λόγια: «All from God. Thank you God. Amen». Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε μια μέρα. Δεν είναι pure classic jazz, δεν είναι free jazz, είναι μια κατηγορία από μόνο του. Ο Coltrane παίζει αγριεμένα, παίζει παθιασμένα, παίζει το σαξόφωνο κατευθείαν μέσα από την ψυχή του και οι υπόλοιποι τον συμπληρώνουν όσο καλύτερα γίνεται.

Είναι καταπληκτικά τα συναισθήματα που σου αφήνονται μετά την ακρόαση.

Το A Love Supreme κυκλοφόρησε στην Impulse και είχε πουλήσει μέχρι το 1970 πεντακόσιες χιλιάδες αντίτυπα, νούμερο που περνούσε κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα που είχε βγάλει ο Coltrane στην Impulse και πούλαγαν γύρω στις τριάντα χιλιάδες το καθένα.

Υπέρτατη αγάπη γι’ αυτόν τον δίσκο!

Manand

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ