Ο θανατηφόρος αιμορραγικός ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω του αέρα σύμφωνα με νέα έρευνα - iefimerida.gr

Ο θανατηφόρος αιμορραγικός ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω του αέρα σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο θανατηφόρος αιμορραγικός ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω του αέρα σύμφωνα με νέα έ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Έμπολα του Ζαΐρ, η πιο θανατηφόρα μορφή του ιού Έμπολα μεταδίδεται χωρίς επαφή μεταξύ διαφορετικών ειδών, μόνο μέσω του αέρα, σύμφωνα με νέα Καναδική έρευνα.

Το άκρως ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε μετά από πειράματα, τα οποία έδειξαν ότι ο ιός, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, μεταδίδεται από τους χοίρους στις μαϊμούδες μακάκους, χωρίς άμεση επαφή μεταξύ τους, ωστόσο φαίνεται πως η μετάδοση μέσω του αέρα γίνεται μόνο σε μικρές αποστάσεις.

Οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά και του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, διαπίστωσαν ότι η μετάδοση μέσω του αέρα είναι η κύρια αιτία για την εξάπλωση του ιού σε περιοχές της Αφρικής.

Νέα έξαρση παρατηρείται ήδη στην Ουγκάντα, όπου ο ιός έχει σκοτώσει τουλάχιστον δύο ανθρώπους κοντά στην πρωτεύουσα Καμπάλα, ενώ οι Καναδοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα γουρούνια αποτελούν φυσικό ξενιστή για τον ιό, παρόλο που μέχρι τώρα υπεύθυνες θεωρούνταν κυρίως οι νυχτερίδες.

Στα πλαίσια του πειράματος, ερευνητές από τον Καναδά τοποθέτησαν μολυσμένους με τον ιό χοίρους κοντά σε μαϊμούδες, αλλά φρόντισαν να υπάρχει τέτοια απόσταση, ώστε να μην είναι δυνατή η επαφή ανάμεσα στα δύο είδη ζώων, ωστόσο μετά από οκτώ μέρες, ορισμένοι μακάκοι είχαν τα συμπτώματα του ιού.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μαϊμούδες κόλλησαν τον ιό εισπνέοντας μολυσμένα σταγονίδια από τους πνεύμονες των χοίρων που είχαν σκορπιστεί στον αέρα. «Υποπτευόμαστε τα μεγάλα σταγονίδια, που μένουν στον αέρα όχι για πολύ, ούτε πάνε πολύ μακριά. Μπορούν όμως να απορροφηθούν από τους πνεύμονες και έτσι ξεκινάει η λοίμωξη. Έχουμε αρκετές ενδείξεις από τους πνεύμονες των μαϊμούδων ότι έτσι εισήλθε ο ιός στον οργανισμό τους», είπε ο ερευνητής Γκάρι Κόμπινγκερ

Το γεγονός αυτό εξηγεί παράλληλα γιατί ορισμένοι χοιροτρόφοι στις Φιλιππίνες είχαν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού Έμπολα, παρόλο που δεν είχαν προσωπικά εμπλακεί στη σφαγή των ζώων και δεν είχαν καμία άμεση επαφή με μολυσμένους ιστούς χοίρων.

Οι Καναδοί ερευνητές δήλωσαν ότι η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα δεν είναι τόσο εύκολη όσο εκείνη της γρίπης ή άλλων παρόμοιων λοιμώξεων, γι' αυτό, άλλωστε, οι εξάρσεις του Έμπολα παραμένουν τοπικές.

Δυστυχώς δεν έχει ακόμα βρεθεί θεραπεία για τον ιό και τα αντιβιοτικά ή τα παυσίπονα φάρμακα, απλώς απαλύνουν τα συμπτώματα, ωστόσο το 90% των ανθρώπων που μολύνονται, πεθαίνουν τελικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ