Οι ήρωες του «Οδυσσέα» του James Joyce ζωντανεύουν στο twitter - iefimerida.gr

Οι ήρωες του «Οδυσσέα» του James Joyce ζωντανεύουν στο twitter

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο φαν του θρυλικού «Οδυσσέα» του James Joyce σκέφτηκαν μια πολύ καλή ιδέα για να γνωρίσουν το αγαπημένο τους βιβλίο σε μια νέα γενιά αναγνωστών, που ίσως δεν θα είχε ποτέ την όρεξη ή το χρόνο να πιάσει στα χέρια της ένα από τα πιο δύσκολα βιβλία του 20ού αιώνα.

Ο σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών Ian Βogost και ο συνάδελφός του Ian McCarthy από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το twitter με έναν διαφορετικό τρόπο από τη συνηθισμένη χρήση του ως μια υπηρεσία όπου ο καθένας μας γράφει βλακείες 140 χαρακτήρων που ονομάζονται tweets.

Τους ήρθε λοιπόν η φαεινή ιδέα να ζωντανέψουν ένα κεφάλαιο από το ογκώδες μυθιστόρημα στο twitter.

Διάλεξαν το κεφάλαιο 10, το Wandering Rock, που περιγράφει στιγμές και γεγονότα από τη ζωή 19 χαρακτήρων του βιβλίου καθώς περπατάνε στο Δουβλίνο μια μέρα και καταπιάνονται με τις καθημερινές τους ασχολίες.

O Bogost και ο McCarthy έκαναν 54 διαφορετικά προφίλ στο twitter για 54 χαρακτήρες που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο κεφάλαιο και τους έβαλαν να κάνουν tweets 140 χαρακτήρων σε πρώτο πρόσωπο, με βάση όσα λένε στο βιβλίο, και το έκαναν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό software που τα πόσταρε αυτόματα.

Η 16η Ιουνίου, γνωστή ως «Bloomsday», είναι η μέρα που εξελίσσεται η υπόθεση του βιβλίου το 1904, και όλοι οι χαρακτήρες έκαναν tweets για το τι έκαναν τις ακριβείς μυθιστορηματικές ώρες.

Ο Bogost δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά εκτός από μερικές τεχνικές δυσκολίες που εμπόδισαν ορισμένους ήρωες να λάβουν μέρος.

«Νομίζω ότι το πρότζεκ ρίχνει ένα νέο φως στο twitter με το να ανακατεύει πραγματικούς χρήστες με φανταστικούς χαρακτήρες του περασμένου αιώνα» δήλωσε ο Bogost στο μπλογκ του www.bogost.com.

Σίγουρα ο James Joyce όταν έγραφε τον «Οδυσσέα» δεν φανταζόταν ότι η ανακάλυψη του twitter θα ήταν μια εξελιγμένη μορφή του βιβλίου του τον 21ο αιώνα.

Κάθε χρόνο η Bloomsday ή η μέρα του Bloom του κεντρικού ήρωα του βιβλίου γιορτάζεται στην Ιρλανδία και σε άλλα αγγλόφωνα μέρη του κόσμου με τους θαυμαστές του Joyce και διάφορους ακαδημαϊκούς να ακολουθούν τα βήματα των χαρακτήρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ