Ο σερβικός Tύπος για τη σύλληψη Μλάντιτς

Ο σερβικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς σήμερα στις συνθήκες και στα επακόλουθα της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς χθες Πέμπτη στη βορειοανατολική Σερβία, με δύο εφημερίδες να δημοσιεύουν μια φωτογραφία του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

Γερασμένος και αδυνατισμένος, με άσπρους κροτάφους κάτω από ένα κασκέτο του μπέιζμπολ, ο Ράτκο Μλάντιτς σηκώνει τα μάτια στους φωτογράφους. Η φωτογραφία αυτή που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Politika και Blic είναι η πρώτη του 69χρονου Μλάντιτς από τότε που εξαφανίστηκε λίγο μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας.

Η εφημερίδα Vecernje Novosti αφιερώνει οκτασέλιδο ειδικό ένθετο στη σύλληψη του Μλάντιτς.

Αμφισβητώντας τις δηλώσεις του συνηγόρου του Μλάντις, Μίλος Σάλζιτς ότι ο πελάτης του βρίσκεται σε "δύσκολη σωματική και ψυχολογική κατάσταση", η εφημερίδα Blic, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο δικαστήριο, διαβεβαιώνει ότι ο Μλάντιτς είναι "απόλυτα ικανός να επικοινωνήσει" και "μάλιστα ορισμένες φορές γίνεται αλαζονικός".

Μάλιστα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο πρώην στρατηγός δήλωσε στους γιατρούς που βρίσκονταν κοντά του: "Mη φοβάστε, ο Μλάντιτς δεν θα κάνει κακό στον Μλάντιτς", αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει.

Πολλές εφημερίδες γράφουν ότι ο Μλάντιτς χρησιμοποιούσε το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς, κάτι που διέψευσε νωρίτερα σήμερα ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς.

Ο Μλάντιτς ζούσε τον τελευταίο καιρό στο σπίτι ξαδέλφου του στο Λαζάρεβο, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βελιγραδίου.

"Ο Μλάντιτς δεν αντιστάθηκε στη σύλληψή του, αν και είχε επάνω του δύο πιστόλια", γράφει η Blic.

"Δυσκολεύεται να μιλήσει, ένα από τα χέρια του τρέμει και χρειάζεται βοήθεια για να ντυθεί", αναφέρει η Kurir.

"Με βήμα βαρύ και αργό, ο Μλάντιτς εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, γερασμένος, αγνώριστος. Πάντως επαναλάμβανε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο της Χάγης", αποκαλύπτει η Danas.

Σε 20σέλιδο ένθετο, η εφημερίδα Press γράφει ότι ο Μλάντιτς δείχνει "εξαντλημένος, με δυσκολίες στην κίνηση και εμφανή συμπτώματα άνοιας".

"Τελείωσε!" είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας, που τονίζει πως ο Μλάντις πρέπει να έχει υποστεί τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό.

Οι περιγραφές αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα του σκληρού στρατιώτη που παρουσίαζε ο ίδιος όταν μπροστά στις κάμερες έκανε επίδειξη της δύναμής του την περίοδο 1992-95.

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας θα εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία για να δικαστεί για γενοκτονία. Το κατηγορητήριο εναντίον του Μλάντιτς εκδόθηκε το 1996.

Σχεδόν όλες οι σερβικές εφημερίδες αναφέρονται στην πρώτη τους σελίδα στο που και πως κρυβόταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και στο πως τελικά συνελήφθη.

Ηταν γνωστό πως ο Μλάντιτς προστατευόταν από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, το οποίο έπεσε το 2000, αλλά ακόμα και μετά από αυτό παρέμεινε--τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια--υπό την προστασία του στρατού.

Οταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδόθηκε, ο Μλάντις εξαφανίστηκε και αρχικά κρυβόταν σε διαμερίσματα στο Βελιγράδι και μετά σε αγροτικές περιοχές.

Υπήρχαν φήμες ότι βρισκόταν μόνιμα υπό την προστασία των δικών του Πραιτωριανών και πως είχε πάντα μια χειροβομβίδα γύρω από το λαιμό του την οποία θα πυροδοτούσε ώστε να μην συλληφθεί ζωντανός. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη χθες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σερβία τύπος Ράτκο Μλάντιτς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ