Συλλέκτες εκτός ελέγχου: 412 εκατομμύρια έδωσαν χθες μέσα σε δυόμιση ώρες στους Christie's - iefimerida.gr

Συλλέκτες εκτός ελέγχου: 412 εκατομμύρια έδωσαν χθες μέσα σε δυόμιση ώρες στους Christie's

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πακτωλός χρημάτων άλλαξε χέρια χθες στη δημοπρασία των Christie's με έργα σύγχρονης τέχνης, αποδεικνύοντας ότι οι ισχυροί του χρήματος βρίσκουν επενδυτικό καταφύγιο και πάλι στην αγορά τέχνης και πως είναι έτοιμοι ακόμη και να πιαστούν στα χέρια για έναν Warhol.

Συλλέκτες εκτός ελέγχου: 412 εκατομμύρια έδωσαν χθες μέσα σε δυόμιση ώρες στους Christie's | iefimerida.gr 0

Σαν blue-chip αντιμετωπίζονται πλέον τα έργα τέχνης, με ηγέτες τους καλλιτέχνες Jeff Koons (αγαπημένος καλλιτέχνης και στενός φίλος του Δάκη Ιωάννου), Franz Kline, Jean-Michel Basquiat και Richard Diebenkorn. Aλλά και ο Andy Warhol αποδείχτηκε κλασική αξία, αφού το έργο του «Άγαλμα της Ελευθερίας» πωλήθηκε έναντι 43,7 δολαρίων (συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές) το οποίο έχει μια τρισδιάστατη απεικόνιση. Ο οίκος Christie's έδινε μάλιστα μαζί με τους καταλόγους και τρισδιάστατα γυαλιά!

Συλλέκτες εκτός ελέγχου: 412 εκατομμύρια έδωσαν χθες μέσα σε δυόμιση ώρες στους Christie's | iefimerida.gr 1

Συνολικά χθες, χρειάστηκαν δυόμιση ώρες για να συγκεντρωθούν 412,2 εκατομμύρια δολάρια (το ρεκόρ είναι 491,5 εκατομμύρια και εξασφαλίστηκε στην πώληση ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης το 2006). Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ την δημοπρασία των Sotheby's το βράδυ της Τρίτης, όπου συγκεντρώθηκαν 375 εκατομμύρια δολάρια. Οι ιθύνοντες των Christie's περίμεναν την μεγάλη επιτυχία πάντως, αφού κορυφαίοι συλλέκτες από ολόκληρο τον κόσμο είχαν υποβάλλει αίτηση για τα sky-boxes, ειδικούς χώρους στον όροφο πάνω από την αίθουσα της δημοπρασίας, όπου οι Κρίσοι συλλέκτες μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία και να συμμετέχουν χωρίς να τους βλέπει κανείς...

Συλλέκτες εκτός ελέγχου: 412 εκατομμύρια έδωσαν χθες μέσα σε δυόμιση ώρες στους Christie's | iefimerida.gr 2

Ο Warhol είχε γενικώς την τιμητική του. Εκτός από το «Άγαλμα της Ελευθερίας», έξι άνθρωποι πάλεψαν κανονικά για να αγοράσουν ένα πορτρέτο του Μάρλον Μπράντο (του 1966), Πουλήθηκε τελικά 23,7 εκατομμύρια δολάρια (ενώ ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Donald L.Bryant Jr το είχε αγοράσει το 2003 έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων). Αν και δεν ξέρουμε την ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη, είναι γνωστό πως είναι αυτός που χτυπούσε με μανία το τζάμι στο δωματιάκι του κάθε φορά που «χτυπούσε» για να αποκτήσει το πορτρέτο.

Κατά τα λοιπά, οι «Τουλίπες» του Jeff Koons, ένα μνημειώδες γλύπτό από ανοξείδωτα λουλούδια πουλήθηκαν έναντι 33,6 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω τηλεφωνικής κλήσης (πάνω από την αρχική εκτίμηση των 25 εκατ. δολαρίων), εξασφαλίζοντας προσωπικό ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Ο πίνακας του Basquiat (του 1981) που απεικονίζει έναν μαύρο ψαρά που δείχνει την ψαριά του πουλήθηκε έναντι 26,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την άλλη ο Gerhard Ricther, που τον προηγούμενο μήνα ανακηρύχθηκε ο ζωντανός καλλιτέχνης που πετυχαίνει τις υψηλότερες τιμές σε δημοπρασίες δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ