Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για την ύφεση που έφθασε στο 6,7%

Στη. συνήθη μείωση του ΑΕΠ μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου, προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η φετινή ύφεση να μη ξεπεράσει τις νεώτερες προβλέψεις, επί των οποίων έχει στηριχθεί, άλλωστε ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,2% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα στο 9μηνο η ύφεση να διαμορφώνεται στο 6,7%. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι για να διαμορφωθεί η ύφεση το 2012 στα επίπεδα του 6,5%, στο τέταρτο τρίμηνο η πτώση του ΑΕΠ δεν πρέπει να ξεπεράσει το 5,8%.

Αυτό που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο είναι η. επανάληψη της τάσης των τελευταίων ετών, όπου η πτώση του ΑΕΠ μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου κυμαίνεται μεταξύ 2- 3 δισ ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ύφεση θα κινηθεί εντός των στόχων και δεν θα ανατραπεί ο σχεδιασμός πριν καν στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές του Προϋπολογισμού.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται ο Τουρισμός, καθώς εάν δεν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης του ΑΕΠ θα επιδεινωθεί, ενώ όσον αφορά στο κλάδο του λιανικού εμπορίου, οι δείκτες του όγκου πωλήσεων αν μη τι άλλο προκαλούν προβληματισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ