Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για την ύφεση που έφθασε στο 6,7% - iefimerida.gr

Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για την ύφεση που έφθασε στο 6,7%

Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για την ύφεση που έφθασε στο 6
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στη. συνήθη μείωση του ΑΕΠ μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου, προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η φετινή ύφεση να μη ξεπεράσει τις νεώτερες προβλέψεις, επί των οποίων έχει στηριχθεί, άλλωστε ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,2% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα στο 9μηνο η ύφεση να διαμορφώνεται στο 6,7%. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι για να διαμορφωθεί η ύφεση το 2012 στα επίπεδα του 6,5%, στο τέταρτο τρίμηνο η πτώση του ΑΕΠ δεν πρέπει να ξεπεράσει το 5,8%.

Αυτό που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο είναι η. επανάληψη της τάσης των τελευταίων ετών, όπου η πτώση του ΑΕΠ μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου κυμαίνεται μεταξύ 2- 3 δισ ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ύφεση θα κινηθεί εντός των στόχων και δεν θα ανατραπεί ο σχεδιασμός πριν καν στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές του Προϋπολογισμού.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται ο Τουρισμός, καθώς εάν δεν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης του ΑΕΠ θα επιδεινωθεί, ενώ όσον αφορά στο κλάδο του λιανικού εμπορίου, οι δείκτες του όγκου πωλήσεων αν μη τι άλλο προκαλούν προβληματισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ