«Στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές»: Μια εμπρηστική συζήτηση σήμερα θα δώσει την απάντηση - iefimerida.gr

«Στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές»: Μια εμπρηστική συζήτηση σήμερα θα δώσει την απάντηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ναί είμαστε» θα προσπαθήσουν να αποδείξουν οι Γρηγόρης Βαλλιανάτος και Κωστής Παπαϊωάννου, «όχι δεν είμαστε» οι Νίκος Μπίστης και Βασιλική Γεωργιάδου σήμερα στις 7 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το θέμα του ρατσισμού, με φόντο τα τάγματα εφόδου, τις επιθέσεις και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς βουλευτών θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού debate που διοργανώνει η Intelligence Squared στις 7 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ένα debate για τα αίτια του ρατσισμού, για την πηγή της ανοχής μας προς αυτόν, και για το τι πρέπει να αλλάξουμε για να τον αντιμετωπίσουμε. Οι δύο πλευρές θα μιλήσουν υπέρ ή εναντίον της διατύπωσης «Οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές», πάνω στην ακόλουθη βάση:

«Βίαια επεισόδια, κυρίως κατά μεταναστών αλλά και άλλων ομάδων, Τάγματα Εφόδου, επιχειρήσεις με ανάρμοστες ονομασίες όπως «Ξένιος Δίας», καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς για την καταπάτηση των δικαιωμάτων ευπαθών ομάδων, απαγόρευση εισόδου σε θέατρα, και άλλα αντίστοιχα περιστατικά είναι μέρος πλέον της καθημερινότητας στην Ελλάδα.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις έπαψαν να είναι στο παρασκήνιο της κοινωνίας, και μετατράπηκαν σε καθημερινές συζητήσεις στις εφημερίδες, στα social media και στις παρέες. Πολλές φορές οι αναφορές αυτές είναι επικριτικές, αλλά αρκετά συχνά χρησιμοποιούν τη ρατσιστική ρητορική και επικροτούν τις ρατσιστικές πράξεις. Η ανοχή και ακόμα και η υποστήριξη προς κόμματα της ακροδεξιάς που συνηγορούν και διαδίδουν ενεργά ρατσιστικές απόψεις και πολιτικές αυξάνεται, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Τι χαρακτηρίζει τελικά την κοινωνία μας: η ανοχή προς το διαφορετικό ή η ανοχή προς το ρατσισμό; Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας αυτή η αντίδρασή μας; Οδηγούμαστε σε ρατσιστικές επιλογές επειδή έρχονται να γεμίσουν το κενό εξουσίας και ασφάλειας που αφήνουν πίσω τους οι πολιτικές ελίτ και το κράτος; Ή μήπως είναι ένα βαθύτερο, διαχρονικό πρόβλημα; Μήπως ξεκινάει στο σχολείο και στην παιδεία μας, στην οικογένεια και στην κοινωνία μας, χρόνια πριν την κρίση; Είναι φυσικά επακόλουθα της κρίσης οι διακρίσεις και ο ρατσισμός; Ή είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που απλώς ξεσκεπάστηκε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ