Στη Χάγη θα δικαστεί ο Ράτκο Μλάντιτς

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας αποφάσισε την έκδοση του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη νωρίς χθες το πρωί, στο χωριό Λαζάρεβο, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Δικαστηρίου, Μάγια Κοβάτσεβιτς-Τόμιτς, οι δικαστές έκριναν ότι πληρούνται οι όροι για την έκδοση του Μλάντις στο ΔΠΔ της Χάγης.Νωρίτερα, ο Μλάντιτς οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου του γνωστοποιήθηκε το κατηγορητήριο, το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει.Ο Μλάντιτς, σύμφωνα με το Νόμο, έχει δικαίωμα να καταθέσει έφεση μέσα σε διάστημα τριών ημερών και την τελική απόφαση θα λάβει η υπουργός Δικαιοσύνης, Σνέζανα Μάλοβιτς.

Χθες το ειδικό ποινικό δικαστήριο στο Βελιγράδι διέκοψε την ανάκριση του Ράτκο Μλάντιτς λόγω της κακής του υγείας και έτσι καθυστερεί η προσαγωγή του για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη, η οποία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών που προβλέπει η σερβική νομοθεσία. Όπως δήλωσε ο συνήγορος του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλος Σάλιτς, η απολογία του Μλάντις διακόπηκε χθες λόγω "ψυχοσωματικών προβλημάτων".

"Η ερευνούσα δικαστική αρχή προσπάθησε να ανακρίνει τον Μλάντιτς και σταμάτησε την ανάκριση γιατί διαπιστώθηκε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος" τόνισε ο δικηγόρος του στον Τϋπο. Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μπρούνο Βέκαριτς ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, αφού ο Μλάντιτς εξεταστεί από γιατρούς.

Σοκαρισμένη από την είδηση της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς αλλά και χαρούμενη για το γεγονός ότι ζει είναι η οικογένειά του, σύμφωνα με το δικηγόρο της Μίλος Σάλιτς. Ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι η οικογένεια του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, είναι χαρούμενη για το γεγονός είναι καλά και ελπίζει πως θα έχει την ευκαιρία να τον δει, έπειτα από πολλά χρόνια.

"Έχουν νομικά το δικαίωμα να τον δουν, προτού εκδοθεί (στο ΔΠΔ της Χάγης), κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο κ. Σάλιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη γυναίκα και τον γιο του Μλάντιτς, στο σπίτι τους, στο Βελιγράδι.

Η οικογένεια θεωρούσε ότι είναι νεκρός και η είδηση της σύλληψής του ήταν μεγάλη έκπληξη, πρόσθεσε ο κ. Σάλιτς.

Ο Ράτκο Μλάντιτς δεν χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα, όπως ανέφεραν χθες τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς.

"Δεν είναι αλήθεια ότι ο Ράτκο Μλάντιτς χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα. Όταν τον συλλάβαμε βρήκαμε πάνω του μια ταυτότητα που είχε λήξει και μια στρατιωτική ταυτότητα στο όνομά του", τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Πέμπτη, λίγο πριν επιβεβαιωθεί επισήμως η σύλληψη του Μλάντις, ότι ένας άντρας με το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς είχε συλληφθεί και θα μπορούσε να είναι ο καταζητούμενος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.

"Πάνω του βρέθηκαν δύο πιστόλια, αλλά δεν είχε χρόνο να τα χρησιμοποιήσει. Δεν υπήρξαν βίαιες ενέργειες ούτε χρησιμοποιήθηκε βία", υπογράμμισε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Μαζί με τον Μλάντιτς συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, τα οποία ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ στο Νόβι Σαντ όταν αστυνομικοί διέλυσαν διαδήλωση υπερθνικιστών κατά της σύλληψης του Μλάντιτς, μετέδωσε το πρακτορείο Beta.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν περίπου 500 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντις.

Περίπου εκατό άτομα διαδήλωσαν επίσης υπέρ του Μλάντιτς στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου έχουν αναπτυχθεί σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή βίαιων επεισοδίων.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη σήμερα τη σερβική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τάντιτς για τις αποφασιστικές τους ενέργειες που οδήγησαν στη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων Ράτκο Μλάντιτς, o οποίος καταζητείται επί 16 χρόνια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορία της γενοκτονίας.

"Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τις οικογένειες των πάμπολλων θυμάτων του Μλάντιτς, για τη Σερβία, για τη Βοσνία, για τις ΗΠΑ και για τη διεθνή δικαιοσύνη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα.

"Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω στη ζωή αυτούς που δολοφονήθηκαν, ο Μλάντιτς θα πρέπει να λογοδοτήσει τώρα σε όλο τον κόσμο από το δικαστήριο για τα θύματά του" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Σερβία πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ μετά από τη σύλληψη Μλάντιτς, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί .

"Η Γαλλία επιθυμεί η ΕΕ να ανταποκριθεί στην ιστορική αυτή απόφαση κάνοντας σαφές ότι το μέλλον της Σερβίας είναι να ενταχθεί στην ΕΕ" τόνισε ο κ. Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου από την Ντοβίλ, όπου διεξάγεται η σύνοδος της G8.

"Δεν μπορεί να ζητάμε από τη Σερβία να παίρνει δύσκολες αποφάσεις που συχνά είναι αντίθετες με τη θέληση του λαού της και ταυτόχρονα να της λέμε ότι οι πόρτες της ΕΕ είναι κλειστές γι' αυτήν. Πιστεύω ότι το μέλλον της Σερβίας είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση", κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ