Σόιμπλε: Ναι στην επιμήκυνση που δεν σημαίνει απαραίτητα και περισσότερα χρήματα - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Ναι στην επιμήκυνση που δεν σημαίνει απαραίτητα και περισσότερα χρήματα

Σόιμπλε: Ναι στην επιμήκυνση που δεν σημαίνει απαραίτητα και περισσότερα χρήματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, αυτό είναι αναμφισβήτητο και το έχουμε αναγνωρίσει. Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους στην Ελλάδα και να πούμε στον λαό ότι οι προσπάθειες δεν είναι μάταιες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι η επιμήκυνση των δύο ετών δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα χρήματα.

Ο γερμανός υπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν ελήφθησαν αποφάσεις, διότι «μια σειρά σημαντικών θεμάτων παραμένουν αναπάντητα», ενώ έκανε λόγο για ενδεχόμενη σχετική συνεδρίαση στη γερμανική Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Τόνισε δε ότι τα εναπομείναντα ζητήματα θα τύχουν επεξεργασίας και εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη εβδομάδα «να είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, «ώστε να μπορέσει να δώσει τη συγκατάθεσή του» πριν από τη, επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε, «γι' αυτό ήταν απολύτως σαφές ότι χθες δεν μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας (SWR), ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δεν αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες -όπως είπε- πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως και έκανε λόγο για «συνδυασμό μέτρων» που θα καλύψουν την ανάγκη χρηματοδότησης.

«Οι περισσότερες έχουν εφαρμοσθεί. Μερικές πρέπει ακόμα να τεθούν σε εφαρμογή πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Το ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα γίνει το 2020, αλλά το 2022, ήταν από πριν σαφές, αλλά αυτό είναι μόνο ένα κι όχι το σημαντικότερο σημείο».

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε, ακόμη, ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα οδήγησαν σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. «Στη δημοκρατία αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά φυσικά δεν βοηθάει», είπε, αλλά αναγνώρισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθεια «και αυτό πρέπει κανείς να το σεβαστεί, να το αναγνωρίσει και να το υποστηρίξει».

Ερωτώμενος, πάντως, σχετικά με το κόστος της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, ο Γερμανός πολιτικός τονίζει ότι «δεν κοστίζει απαραίτητα περισσότερα χρήματα, αλλά αυξάνει μόνο την ανάγκη χρηματοδότησης στον χρονικό άξονα» και προσέθεσε ότι «γι' αυτό πρέπει να εξευρεθούν λύσεις και αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο επεξεργαζόμαστε». Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε εάν οι λύσεις που εξετάζονται αφορούν χαμηλότερα επιτόκια ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μίλησε για "συνδυασμό", εξηγώντας ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη υποβάλει σχετική πρόταση και υπενθυμίζοντας ότι η έκθεση δεν είναι ακόμη πλήρης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ