Δίχως τέλος οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις-σοκ της Μ. Δαμανάκη - iefimerida.gr

Δίχως τέλος οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις-σοκ της Μ. Δαμανάκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς τέλος είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στις δηλώσεις της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, περί σεναρίου εξόδου της χώρας από το ευρώ, που είναι πλέον πάνω στο τραπέζι και επιπλέον, μεθοδεύεται. "Τα σενάρια τα οποία υπάρχουν στην ΕΕ και εκτός ΕΕ είναι πολλά (...) όταν υπάρχει μια κρισιμότητα, είναι επόμενο να πολλαπλασιάζονται", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στον Real FM και τονίζοντας πως "δεν μας αφορούν όσο κάνουμε τη δουλειά μας". "Η μοναδική εγγύηση να μην αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους έστω και θεωρητικούς κινδύνους είναι να ακολουθήσουμε την υπεύθυνη πολιτική που χαράζει σήμερα η κυβέρνηση", είπε, σημειώνοντας ότι η κ.Δαμανάκη μετέφερε μόνο αυτά τα σενάρια, αρνούμενος πάντως ότι ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση, άλλωστε, επιμένει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί το μέλλον της Ελλάδας εκτός ευρωζώνης, απαντώντας σε τέτοια σενάρια μόνο με δουλειά.

«Η Ελλάδα απέχει ελάχιστα από το βάραθρο μίας πτώσης και αυτό το ξέρουμε», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη συνεννόησης σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία που απαιτείται για τη σωτηρία της χώρας. Χαρακτηρίζοντας "κορυφαία κατάκτηση της χώρας" την ένταξη στο ευρώ, η πρώην επίτροπος και νυν υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως "η χώρα έχει και τις δυνάμεις και τις προϋποθέσεις και τις συμμαχίες για να την υποστηρίξει". Ότι η δήλωση Δαμανάκη περί μεθοδεύσεων για επιστροφή στη δραχμή "δεν βοηθάει" υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα "στρακαστρούκα" την πρόταση Δασκαλόπουλου για δημοψήφισμα. Τόνισε πως αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, υποστηρίζοντας πάντως ότι "η πορεία είναι ρευστή και μπορεί να φέρει εκλογές", ενώ τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στην κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης επικαλούμενος και τις δημοσοκοπήσεις που δείχνουν την τάση υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας... "Αυτή η χώρα, αυτή η οικονομία, αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Το θέμα είναι να αλλάξουν μέσα από συνθήκες μίας κοινωνικής συναίνεσης και όχι κάτω από βίαιες συνθήκες φτώχειας και περαιτέρω απαξίωσης των περιουσιακών μας στοιχείων και της αξιοπρέπειάς μας", είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως "αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα και όχι αν θα βγούμε ή αν θα μπούμε στο ευρώ".

Μιλώντας για το θέμα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά υποστήριξε πως «σε κανένα πλαίσιο στην ΕΕ δεν συζητείται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζοντας πως το να αναπαράγουμε συζητήσεις που γίνονται σε ορισμένους κύκλους δεν βοηθάει καθόλου. "Αυτά είναι πολυσυζητημένα ...δεν προσθέτει τίποτα καινούριο", είπε και ο Σταύρος Λαμπρινίδης, κάνοντας λόγο για σενάρια χρηματιστών στη Νέα Υόρκη και ζητώντας "σοβαρή κυβέρνηση και αντιπολίτευση".

"Η Επίτροπος Αλιείας με τις δηλώσεις της ψαρεύει σε θολά νερά", είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, κατηγορώντας την ότι συμμετέχει στην εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, ώστε να αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε από τη Βουλή ότι ο εισαγγελέας θα έπρεπε να ψάξει την κ. Δαμανάκη και το Μαξίμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Επίτροπο ως μεγάφωνο της διεθνούς κερδοσκοπίας. "Όχι απλά δεν την αποδοκιμάσατε, αλλά χαμογελάτε και κλείνετε το μάτι στον κ. Δασκαλόπουλο. Αποδοκιμάστε την επίτροπο τώρα ή ζητήστε της να παραιτηθεί", είπε, τονίζοντας τα "παιχνίδια με τη φωτιά" της κυβέρνησης και τη "συνευθύνη" της.

"Έγινε τόση φασαρία για ένα ανώνυμο μέιλ, που έλεγε για έξοδο από το ευρώ, έγινε σκοτωμός και κινήθηκε ο εισαγγελέας για έναν φαναρτζή στα Χανιά. Σήμερα βγαίνει ότι οδηγούμαστε στη δραχμή και η κυβέρνηση αγρόν αγοράζει", υπερθεμάτισε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ "λαγό" του πρωθυπουργού χαρακτήρισε την επίτροπο ο Προκόπης Παυλόπουλος και "αδιανόητο" να μιλάει η κυβέρνηση για επιστροφή στη δραχμή ο Γιάννης Βρούτσης. Επισήμως, η ΝΔ εκφράστηκε δια του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη που μίλησε για ομολογία της "παταγώδους αποτυχίας" της κυβερνητικής πολιτικής μιλά η ΝΔ, καταγγέλλοντας "εκβιασμό" προκειμένου να υποκύψει ο κόσμος σε ένα ακόμα πιο επώδυνο απο το προηγούμενο πακέτο μέτρων. "Στον εκβιασμό αυτό επιστρατεύουν με ανευθυνότητα την απειλή χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη", τόνισε ο κ. Μιχελάκης, επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "η Ελλάδα μπορεί να μπει στο περιθώριο του σκληρού πυρήνα της ΕΕ", του Γ. Παπακωνσταντίνου για "κατέβασμα ρολών", αλλά και τη διατήρηση ανοιχτού του θέματος σχετικού δημοψηφίσματος που έθεσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος. Κατήγγειλε μάλιστα τα "περίεργα, ακατανόητα και επικίνδυνα" πράγματα, που φτάνουν ως και τη συζήτηση περί εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ακριβώς στην επέτειο υπογραφής της προσχώρησης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάλι, η εκπρόσωπός της Αμέλια Τόρες υποστήριξε χθες ότι στόχος της κ. Δαμανάκη ήταν να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και να πείσει τους Έλληνες για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε μονόδρομο. Χαρακτήρισε "σχήμα λόγου" τις αναφορές περί κινδύνου εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως σε κανένα επίπεδο δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ