Παπανδρέου: Συναίνεση ή εκλογές - iefimerida.gr

Παπανδρέου: Συναίνεση ή εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εθνική συνεννόηση «πάση θυσία» θα επιδιώξει σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν θα αρνηθεί (τουναντίον έχει ήδη βολιδοσκοπήσει) να αναλάβουν κρίσιμα υπουργεία προσωπικότητες που θα έχουν την αποδοχή τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στην πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα μεταξύ των οποίων των κ.κ. Ταμβακάκη, Ράπανου, Προβόπουλου, Στουρνάρα, ακόμη και του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία της οικονομίας ή τομείς αυτών, όπως τις αποκρατικοποιήσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας «ας μιλήσει σοβαρά ο Σαμαράς και αν τα βρούμε στα μέτρα θα βρούμε και τα πρόσωπα που θα τα υλοποιήσουν».

Το κρίσιμο σημείο που προκύπτει από τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές είναι ότι η τρόικα ζητά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει, ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο συνολικά και όχι τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν! Ως εκ τούτου -και με δεδομένη την αντίδραση του κ. Σαμαρά ότι δεν εκβιάζεται- η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών συνιστά μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Αν τα «σπάσουν» ο δρόμος θα είναι εκλογές. Στενότατοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επέμεναν και χθες πάντως πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο σχεδιασμό μας» και προσέθεταν: «Αν διαφωνεί ο Σαμαράς, γιατί δεν ζητάει εκλογές;». Στη μαραθώνια σύσκεψη που είχε επί 6 (!) ώρες χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή με Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Ρέππα, Γερουλάνο, Πετσάλνικο, Βάρτζελη, Αθανασάκη και Θέο, αναλύθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της iefimerida, ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο έπαιξε η παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, μεσούσης της σύσκεψης, είχε μυστική συνάντηση με πρόσωπο που δεν αποκαλύπτεται αλλά που είχε σχέση με τα όσα συζητούνταν στη σύσκεψη.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τους υπουργούς Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο, Άννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να τους ενημερώσει για τις απαιτήσεις της τρόικας. Σύμφωνα με μετέχοντες στη σύσκεψη, δεν ζητήθηκαν περαιτέρω περικοπές. «Τα πράγματα είναι κρίσιμα, αλλά και η τρόικα δεν ξέρει τι θέλει. Άλλα ζητάει τη μια, άλλα την άλλη. Ενώ και εμείς πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ψυχραιμία» έλεγε υπουργός που μετείχε στη δεύτερη σύσκεψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ