Ασμουσεν: Μικρότερο το κόστος της επιμήκυνσης από αυτό του Grexit - iefimerida.gr

Ασμουσεν: Μικρότερο το κόστος της επιμήκυνσης από αυτό του Grexit

Ασμουσεν: Μικρότερο το κόστος της επιμήκυνσης από αυτό του Grexit
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θέση ότι το κόστος της επιμήκυνσης του χρόνου που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου θα είναι μικρότερο από αυτό που θα υπάρξει σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη διατυπώνει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γκεόρκ Ασμουσεν.

Μιλώντας στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Tijd», ο κ. Ασμουσεν αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα και απάντησε σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για το ελληνικό χρέος.

Ερωτώμενος για το «εάν η Ευρώπη θα δώσει το πράσινο φως, για επιμήκυνση δύο ετών όπως ζητάει η Ελλάδα για να φέρει το δημόσιο έλλειμμά της σε επίπεδα κάτω του 3%, με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης όμως να είναι επιφυλακτικές διότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περισσότερο δανεισμό», ο κ. Ασμουσεν απέφυγε να κάνει εικασίες για το αν θα δοθεί τελικά η διετής επιμήκυνση, ωστόσο επανέλαβε πως «είναι επιθυμητό η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», διευκρινίζοντας πως ακόμη και αν κάτι τέτοιο απαιτεί βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, «το κόστος θα είναι τελικά κατά πολύ χαμηλότερο από το κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας ή μια στάση πληρωμών».

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν επιθυμώ να εικοτολογήσω επί του αιτήματος για χορήγηση επιμήκυνσης δύο ετών. Μια τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού πακέτου μέτρων. Κάτι τέτοιο είναι όμως δυνατό εάν οι υπόλοιπες 16 χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δώσουν την συγκατάθεσή τους για να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει παρεπόμενη χρηματοδότηση διότι θα πρόκειται για μια νομισματική χρηματοδότηση. Είναι επιθυμητό η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εάν κάτι τέτοιο απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, το κόστος θα είναι τελικά κατά πολύ χαμηλότερο από το κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας ή μια στάση πληρωμών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο κ. Ασμουσεν.

Κατόπιν, ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο της βελγικής εφημερίδας για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι αυτό «θα αυξηθεί το 2013 στα 189% του ΑΕΠ και θα έχει ξεπεράσει τον στόχο του 120% το 2010», ο κ. Ασμουσεν, αφού παραδέχθηκε ότι το ελληνικό χρέος έχει επιδεινωθεί από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου, εξήγησε ότι αυτό αποτελεί συνέπεια των χαμηλότερων του αναμενομένου εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, της χαμηλότερης από το αναμενόμενο οικονομικής ανάπτυξης και της πιθανής μετάθεσης των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο χρόνια».

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, σε περίπτωση που η τρέχουσα πολιτική δεν μεταβληθεί, το ελληνικό χρέος θα ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από το 140% του ΑΕΠ το 2020. Τις επόμενες μέρες πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιπρόσθετα ελληνικά μέτρα και συμπληρωματική βοήθεια από την πλευρά των άλλων χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», πρόσθεσε ο Γκέοργκ Ασμουσεν.

Στην ερώτηση «τι είδους μέτρα είναι δυνατά;» ο Ασμουσεν απάντησε πως «η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι η προθυμία των κρατών μελών για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά μικρή. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε ένα φάσμα επιλογών, όπως η εθελοντική επαναγορά του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων των δανείων. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από την Ελλάδα να επιδιώξει να πετύχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ