Αγνωστοι βεβήλωσαν το ελληνικό νεκροταφείο στην Τρίπολη της Λιβύης

Εικόνες φρίκης και καταστροφής αντίκρυσε ο μητροπολίτης Λιβύης Θεοφύλακτος όταν επισκέφθηκε το ελληνικό νεκροταφείο στην Τρίπολη της Λιβύης, καθώς άγνωστοι είχαν βεβηλώσει τα μνήματα, είχαν σκορπίσει παντού τα οστά των νεκρών και είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο Ναό. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω κοιμητήριο βρίσκονται θαμμένοι οι Ελληνες πεσόντες στη Λιβύη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο μητροπολίτης Λιβύης προσήλθε, ο οποίος την ώρα που έφθασε στο νεκροταφείο προκειμένου να τελέσει τρισάγιο στο Μνημείο των πεσόντων Ελλήνων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε αντιμετώπος με τις εικόνε καταστοφής, μίλησε για το περιστατικό στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κλαίει η ψυχή μου για την καταστροφή που επέφεραν οι βανδαλισμοί αγνώστων στο κοιμητήριό μας», δηλώνει με πόνο ψυχής και συνεχίζει: «Δεν σεβαστήκαν τίποτα, τα κατέστρεψαν όλα, ακόμη και τα οστά των κτητόρων του Ιερού Ναού της Ανάληψης του Κυρίου, που βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου, τα είχαν βγάλει και σκορπίσει παντού μαζί με οστά από τους τάφους των νεκρών μας. Ο ναός, που τον πυρπόλησαν, έχει υποστεί επίσης μεγάλες ζημιές. Από την επίθεση κατεστράφη εντελώς και το κιόσκι πάνω από το μνήμα των πεσόντων Ελλήνων εις την Λιβύη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Δυνάμεων του Άξονος».

Μαζί με τον μητροπολίτη στο κοιμητήριο παραβρέθηκαν και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Αμοιρίδης και Περικλής Στοιβαρός, αντίστοιχα, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βασιλάκος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.

Η Ελληνική Πρεσβεία, όπως μας ανέφερε ο μητροπολίτης Λιβύης, απηύθυνε έντονο διάβημα προς την κυβέρνηση της Λιβύης, «εις μάτην» όμως, «αφού δεν λειτουργεί ακόμη τίποτα και το κράτος παραμένει ανοργάνωτο».

«Η κατάσταση δεν έχει καταλαγιάσει, παραμένει ασταθής και τα εξτρεμιστικά στοιχεία δημιουργούν έντονο κλίμα ανασφάλειας», τονίζει ο μητροπολίτης Θεοφύλακτος. «Όλοι μας, και οι περίπου εκατό ομογενείς μας, που έχουν παραμείνει στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, βιώνουμε καθημερινά το κλίμα αβεβαιότητας. Και όσοι έφυγαν δεν κάνουν σκέψεις να επιστρέψουν, ούτε και οι επιχειρήσεις παίρνουν απόφαση να επαναδραστηριοποιηθούν, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ