«Στο σφυρί» επιστολές των Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και Κοραή [εικόνες]

Επιστολές των δύο στρατηγών της Επανάστασης του 1821, του Γεώργιου Καραϊσκάκη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς και του πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιου Κοραή αναμένεται να βγουν σε δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η τιμή των επιστολών του πρώτου, εξαιτίας του γεγονότος ότι θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να ξεπεράσει και τις 20.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την Espresso, ο γνωστός συλλέκτης Πέτρος Βέργος εξασφάλισε για τους απαιτητικούς πελάτες του μια συλλογή με βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά που θα παρουσιαστούν στις 21 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Athens Plaza».

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν επτά επιστολές υπογεγραμμένες από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, (φέρουν την υπογραφή «Καραησκάκις» και όλες έχουν σταλεί προς την Επιτροπή των Ψαριανών στην Αίγινα, σε διαφορετικές ημερομηνίες) οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Βέργο, θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες. «Σε μία μάλιστα από αυτές ο ήρωας του '21 περιγράφει στις 24 Νοεμβρίου του 1826 με πολλές λεπτομέρειες τη μάχη της Αράχοβας που διεξήχθη εκείνες τις ημέρες με νικηφόρα έκβαση για τους Ελληνες», ενημερώνει ο κ. Βέργος.

Οι επιστολές αυτές θα βγουν στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ, ενώ οι έμπειροι εκτιμητές θεωρούν πως η τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ.

Στη σημαντικότερη από τις επιστολές, και για την ακρίβεια στην τέταρτη κατά σειρά, όπου μιλά για την μάχη της Αράχοβας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γράφει:«Αφ' ου επολεμήσαμεν είκοσι δύο ημέρες εις Δουμπρέναν, και εσκοτώσαμεν αρκετούς εχθρούς και εσκοτώθη ο αδελφός μας Γιαννάκις Σουλτάνις, επεριωρίσαμεν τους εχθρούς εις τους τρεις πύργους της Δουμπρένας, και εκστρατεύσαμεν δια τα εδώ, εις τας 17 του παρόντος εφθάσαμεν εις Δίστομον, και εις τας 18 ευγάλαμεν τούς σστρατηγούς Γαρδικιώτην Γκρίβαν καί Γ. Βάγιαν, με πεντακοσίους στρατιώτας, διά να πιάσουν την Αράχωβαν».

Οι υπόλοιπες επιστολές αφορούν σε οικονομικές υποθέσεις, καταχρήσεις των στρατιωτών σε βάρος της «πτωχολογιάς», στην αποστολή των Δημήτριου Καλλέργη και Νικόλαου Μπουρμπουτζότη για να κοινοποιήσουν σχέδιο για την απελευθέρωση της Στερεάς Ελλάδος, στους αναξιοπαθούντες Γεώργιο και Ιωάννη Οικονόμου, πατέρα και θείο του γραμματικού του και σε διαφορά του Καραϊσκάκη με τον Ψαριανό Δημήτρη Μισεγιάννη.

Σπάνια είναι και η επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή προς τον ιταλό συγγραφέα Ανγκελο Μαρία Μπαντίνι στη Φλωρεντία.

Εξίσου σπάνιες και οι επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μία από αυτές έχει σταλεί στον Αντώνιο Κολοκοτρώνη που υπήρξε κορυφαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821, στο Λιμποβίσι και στην οποία γράφει: «Αδελφέ Αντώνη Κολοκοτρώνη! Από Τούρκους όπου κατ' αυτάς ευγήκαν από την Τριπολιτζάν πληροφορούμεθα, ότι όλοι οι εν τη Τριπολιτζά εχθροί ετοιμάζονταν να εύγουν και να απεράσουν δια τα Κάστρη, στενοχωρημένοι όντες από τας ζωοτροφίας. Και δια να λάβουν το πρεπούμενον επάνω εις τα χώματα των επαρχιών μας, έγραψα πανταχού αυτόσε εις τα χωρία, και όλων των καπεταναίων και αρχηγών όπου ευρίσκονται περί την Τριπολιτζάν να πιάσουν σφιγκτότερα τας αναγκαίας θέσεις, και να προσέξουν καλά, όπου αν πεταχτούν από μέσα οι Τούρκοι, να τούς καρτερήσουν και να τούς κτυπήσουν από ταις πλάταις, και έως να φθάσουν τα Δερβένια να τούς δοθή το νιζάμι και από τον Νικήτα...».

Φωτογραφίες των επιστολών: Espresso

Φωτογραφία Κολοκοτρώνη: ellinikoarxeio.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ