ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 151 βουλευτές - Η κυβέρνηση κρέμεται από τον Φώτη Κουβέλη - iefimerida.gr

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 151 βουλευτές - Η κυβέρνηση κρέμεται από τον Φώτη Κουβέλη

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 151 βουλευτές- Η κυβέρνηση κρέμεται από τον Φώτη Κουβέλη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε με τραύματα και σοβαρές απώλειες από τις ψηφοφορίες για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό και αριθμεί 151 βουλευτές (ΝΔ 125 και ΠΑΣΟΚ 26), γεγονός που καθιστά εντελώς απαραίτητη την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Σε παράγοντα πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας μετατρέπεται ο Φώτης Κουβέλης αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατόρθωσαν με τις διαγραφές να φθάσουν τον οριακό αριθμό 151, αν και είχαν ξεκινήσει με 162 βουλευτές.

Ποιοι έχουν διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί

Το ΠΑΣΟΚ έχασε 7 βουλευτές στη μάχη του «Μνημονίου 3». Πρόκειται για τους Κώστα Σκανδαλίδη, Θόδωρο Παραστρατίδη, Μιχάλη Κασσή, Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Κουτσούκο, Αντζελα Γκερέκου και Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, αφού πρώτα ψήφισε το πακέτο μέτρων.

Η ΝΔ έχασε 4 βουλευτές: Τους Νίκο Σταυρογιάννη, Θόδωρο Σολδάτο, Νίκο Νικολόπουλο, Γιώργο Κασαπίδη.

Η ΔΗΜΑΡ είχε 17 βουλευτές και έμειναν 16 μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ωστόσο οι βουλευτές Γιάννης Πανούσης, Πάρης Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης οι οποίοι δεν ψήφισαν τον Προϋπολογισμό αψηφώντας την κομματική γραμμή αδυνατίζει περισσότερο τις τάξεις της ΔΗΜΑΡ που μπορεί να υπολογίζει σε 13 βουλευτές.

Κυβέρνηση 151 + 13 βουλευτών

Κατόπιν αυτών, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί τυπικά 164 βουλευτές (από 179 μετά τις εκλογές) καθώς οι «αντάρτες» της ΔΗΜΑΡ παραμένουν μεν στο κόμμα, αλλά δεν θεωρείται πλέον δεδομένη η στήριξή τους.

Ο ρόλος του Φώτη Κουβέλη αναβαθμίζεται στην κυβέρνηση και έχουν οριστικά εγκαταλειφθεί οι «κορώνες» που είχαν εκτοξευθεί από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που είχε βάλει βέτο να φύγει ο κ. Κουβέλης από την κυβέρνηση. Τόσο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και από την Ιπποκράτους το νέο μήνυμα είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ισχυρός πόλος της κυβέρνησης αφού τα νούμερα διαφορετικά δεν βγαίνουν.

Ενα τέτοιο ισχυρό μήνυμα παρουσίας του στο κυβερνητικό σχήμα έδωσε και ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Realnews. «Δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας να διαφωνούμε» δηλώνει ο κ. Κουβέλης, επιβεβαιώνοντας ότι στο εξής η παρουσία της ΔΗΜΑΡ θα είναι α λα καρτ. «Η βάσιμη διαφωνία, άλλωστε, είναι χρήσιμη και για την ίδια την κυβέρνηση» τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος.

Στην ίδια συνέντευξη ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να ανησυχεί για τα σημάδια αποσύνθεσης στο ΠΑΣΟΚ και εύχεται να μην επηρεάσει αυτή η κατάσταση την κυβέρνηση.

Ευρύς ανασχηματισμός με ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόση να προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό και να προσδώσει στην κυβέρνηση κεντρώο χαρακτήρα με πρόσωπα ικανά να κάνουν τη διαφορά. Ο Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί επίσης με ανησυχία τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και περιμένει το τελικό ξεκαθάρισμα που μπορεί να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Στόχος του πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό είναι να αλλάξει σημαντικό αριθμό υφυπουργών ώστε να δώσει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα. Θεωρείται βέβαιη η αλλαγή στα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας ενώ αναμένεται η είσοδος στην κυβέρνηση νέων προσώπων όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Γκιουλέκα.

Εξωκομματικοί και εξωκοινοβουλευτικοί

Ο κ. Σαμαράς αναζητεί και στελέχη με εμπειρία που δεν ανήκουν στον χώρο της ΝΔ, σύμφωνα με το επιτυχημένο πρότυπο του Γιάννη Στουρνάρα και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης αναμένεται να υπουργοποιηθεί.

Για υπουργείο συζητάται επίσης το όνομα του Λουκά Τσούκαλη, ο οποίος είναι επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αναμένεται να αναβαθμιστεί και ακούγονται τα ονόματα των κκ Νίκου Τσούκαλη και Δημήτρη Χατζησωκράτη. Ο Πρωθυπουργός προβάλλει ενστάσεις για τους υπουργούς Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη οι οποίοι με τον ανασχηματισμό πιθανόν να ευρεθούν εκτός υπουργείων.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη της νεότερης γενιάς όπως ο Γιάννης Μανιάτης και ο Φίλιππος Σαχινίδης υπαναχωρώντας από την αρχική στάση του ότι δεν θέλει να εμπλακεί στην κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά στελέχη.

φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ