«Τρυφερά τέρατα» οι κροκόδειλοι και οι αλιγάτορες σύμφωνα με τους ειδικούς - iefimerida.gr

«Τρυφερά τέρατα» οι κροκόδειλοι και οι αλιγάτορες σύμφωνα με τους ειδικούς

«Τρυφερά τέρατα» οι κροκόδειλοι και οι αλιγάτορες σύμφωνα με τους ειδικούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο φόβος και ο τρόμος των ποταμών και των λιμνών, κρύβει και μία ευάλωτη και τρυφερή πλευρά, αφού όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, τα τρομακτικά τους σαγόνια, αποδεικνύονται τελικά πολύ πιο ευαίσθητα και από το ανθρώπινο χέρι.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο «Vanderbilt» η υπερευαισθησία τους αποδίδεται στους μικροσκοπικούς αισθητήρες που καλύπτουν το δέρμα των σαγονιών τους και μοιάζουν με δερμάτινες φούσκες και κρύβουν μέσα τους ένα τεράστιο δίκτυο νευρικών απολήξεων που φτάνουν από το δέρμα στον εγκέφαλο μέσω μιας μικρής τρύπας στο κρανίο.

Μέχρι σήμερα οι φούσκες αυτές, βοηθούσαν τους επιστήμονες να ξεχωρίσουν τα διαφορετικά είδη, χωρίς όμως να γνωρίζουν σε τι άλλο χρησιμεύουν πρακτικά, ενώ υπήρχε μία εντύπωση ότι οι φούσκες αυτές ανίχνευαν την περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι, ή βοηθούσαν τα ερπετά να αντιληφθούν τις αναταράξεις στο νερό.

Τελικά, όμως, όπως απέδειξε η έρευνα, οι φούσκες αναπτύσσονται από εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία βοηθούν τους κροκόδειλους να έχουν απόλυτο έλεγχο των σαγονιών τους και να επιτελέσουν ορισμένες λεπτεπίλεπτες δουλειές καλύτερα κι από ένα ανθρώπινο χέρι, όπως για παράδειγμα να μεταφέρουν τα αυγά και τα μωρά τους.

Αν το δέρμα στην περιοχή των σαγονιών, που κλείνουν με πίεση μέχρι και 2.000 psi, δεν ήταν υπερευαίσθητο, οι κροκόδειλοι δεν θα μπορούσαν να επιτελέσουν με προσοχή και ακρίβεια βασικές λειτουργίες, πολλές εκ των οποίων συνδέονται με τη μητρική φροντίδα και το κυνήγι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ