Κουβέλης: Ο Προϋπολογισμός στοχεύει στη σταθεροποίηση της χώρας - iefimerida.gr

Κουβέλης: Ο Προϋπολογισμός στοχεύει στη σταθεροποίηση της χώρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θέση ότι αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013 «θα πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και των όσων προβλέπονται από το πρόγραμμα δόσεων» διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

Χαρακτήρισε δε, το «ναι» του κόμματός του με ψήφο για τη συνέχιση της προσπάθειας καθοριστικής σημασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη.

«Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη δημοσιονομική κρίση και στοχεύει στην σταθεροποίηση. Αντιστοιχεί στους περιορισμούς της δανειακής σύμβασης, με μεγάλη μείωση των δαπανών. Εκφράζει μια συγκεκριμένη επιλογή για την σταθεροποίηση, που στηρίζεται στον περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης και κατανάλωσης, υπό καθεστώς λιτότητας, που έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, περιορίζοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Κουβέλης που συμπλήρωσε πως περιέχει εγγενή προβλήματα για τα οποία πρέπει να επιδιωχθεί να υπάρξουν τουλάχιστον βελτιώσεις, παρά το περιοριστικό πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως η αντιπαράθεση για τα εργασιακά (και το «παρών» στο Μεσοπρόθεσμο) δεν ήταν εμμονή, αλλά πολιτικό μήνυμα και διεκδίκηση, ενώ αναγνώρισε το δεσμευτικό πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

«Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα προσαρμογής δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όχι μόνο γιατί δεν προωθήθηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και γιατί είχε αρκετά προβληματικά στοιχεία στη δομή του. Το παραδέχονται όλοι. Ενδεικτική είναι η ομολογία του ΔΝΤ, ότι συστηματικά υποεκτιμούσε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ. Κουβέλης που υπογράμμισε πως θα πρέπει να συσταθεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης μέσα από το οποίο θα επανακαθοριστεί η έννοια της ανάπτυξης.

Ο κ. Κουβέλης στοιχειοθέτησε, παράλληλα, και τους τομείς που θα πρέπει να δοθεί έμφαση από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών δυνατοτήτων, στην ανάπτυξη του ενιαίου συμπλέγματος τουρισμού – πολιτισμού, στη δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς γνώσης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της μεταποίησης και την προώθηση των αναγκαίων συνεργασιών ή και συγχωνεύσεων για την αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών των επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ