Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες]

Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπος του Β' Παγκοσμίου πολέμου τιμάται στη Βρετανία [ει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα αποκαλυπτήρια μίας προτομής της Νουρ Ιναγιάτ Χαν, της Ινδής «πριγκίπισσας-κατασκόπου» που είχε σταλεί από τους Βρετανούς στην κατεχόμενη Γαλλία κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, έκανε χθες στο Λονδίνο η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας.

Η ορειχάλκινη προτομή βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου στο Gordon Square Garden και η πριγκίπισσα Άννα δήλωσε: «Ελπίζω ότι αυτό θα κάνει τον κόσμο να θυμάται και πολλούς να αναρωτιούνται ποια ήταν; γιατί τιμάται εδώ; τι πέτυχε για να τιμάται η μνήμη της;", δήλωσε η πριγκίπισσα Άννα.

Με ψευδώνυμο Νόρα Μπέικερ και κωδικό όνομα Μάντλιν , η Νουρ αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου το Σεπτέμβριο του 1944, σε ηλικία 30 ετών, ενώ η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει ότι η Νουρ είναι η μόνη αναγνωρισμένη ηρωίδα μουσουλμάνα της Βρετανίας.

Η Νουρ γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1914 στη Μόσχα και ήταν μέλος ινδικής πριγκιπικής οικογένεια μουσουλμάνων Σούφι, από πατέρα Ινδό και μητέρα Αμερικανίδα, ενώ τα παιδικά της χρόνια έζησε στο Λονδίνο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με την οικογένειά της.

Το 1940 πήγε στην Αγγλία όπου εντάχθηκε στο βρετανικό στρατό ως ασυρματίστρια, πριν στρατολογηθεί από τη SOE, την υπηρεσία ειδικών επιχειρήσεων, μια από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες του Ουίνστον Τσόρτσιλ και στάλθηκε στη Γαλλία τον Ιούνιο του 1943 για να συνεργαστεί με τη γαλλική αντίσταση μεταδίδοντας στο Λονδίνο μηνύματα που υπέκλεπτε.

Παρόλο που οι ανώτεροί της έδωσαν εντολή να γυρίσει στη Βρετανία, η Νουρ παρέμεινε στη Γαλλία και διηύθυνε μόνη της ένα δίκτυο κατασκόπων στο Παρίσι επί τρεις μήνες, της οποίας τα μέλη όμως συλλαμβάνονταν το ένα μετά το άλλο από τη Γκεστάπο. Τελικά την πρόδωσαν και συνελήφθη, αλλά αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή πληροφορία παρά τα βασανιστήρια που υπέστη επί 10 μήνες. Τελικά μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Νταχάου της νότιας Γερμανίας όπου εκτελέστηκε.

Το πάρκο όπου τοποθετήθηκε η προτομή της βρίσκεται κοντά στην Τάβιτον Στριτ, στο δρόμο του σπιτιού όπου έζησε ως παιδί.

Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Η Βρετανία τιμά Ινδή πριγκίπισσα - κατάσκοπο του Β' Παγκοσμίου πολέμου [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ