Έρχεται στην Ελλάδα για να «λύσει την παρεξήγηση» ο Σέρβος πρόεδρος - iefimerida.gr

Έρχεται στην Ελλάδα για να «λύσει την παρεξήγηση» ο Σέρβος πρόεδρος

Έρχεται στην Ελλάδα για να «λύσει την παρεξήγηση» ο Σέρβος πρόεδρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τριήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στην Ελλάδα προσπαθώντας να περιορίσει την «ψύχρανση» στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία προκλήθηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νίκολιτς, σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, για τη διένεξη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας και προκάλεσαν την αντίδραση των Αθηνών και ερωτηματικά για τη στάση του Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξή του, στα τέλη Οκτωβρίου, λίγες μέρες προτού επισκεφθεί τα Σκόπια, στο τηλεοπτικό κανάλι «Sitel» των Σκοπίων εξέφρασε τη συμπαράστασή του για το «πρόβλημα» με την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι «ζήτημα τιμής και υπερηφάνειας» η υπεράσπιση του ονόματος «Μακεδονία».

«Στη δική σας περίπτωση απειλείται η υπερηφάνεια σας και όχι η εδαφική σας ακεραιότητα. Παρ' όλα αυτά, αρνείστε να αποδεχτείτε κάτι που σας έχει επιβληθεί και είναι άξιο σεβασμού» είχε δηλώσει ο Σέρβος Πρόεδρος ενώ τόνισε ξεκάθαρα: «εμείς σας αναγνωρίζουμε ως Μακεδονία και όχι ως ΠΓΔΜ όπως σας επέβαλαν».

Μετά την αντίδραση της Αθήνας, το γραφείο του Σέρβου προέδρου έσπευσε να δηλώσει ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του κ. Νίκολιτς και ότι μίλησε για υπερηφάνεια των Σκοπίων αλλά και της Ελλάδας, ενώ οι δηλώσεις αποδίδονται στην απειρία του προέδρου, ο οποίος ελπίζει ότι με τη σημερινή επίσκεψη θα λυθεί η «παρεξήγηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αυθορμητισμός του προέδρου της Σερβίας δημιουργεί προβλήματα στη σχέση του με τις γείτονες χώρες: Η Κροατία ακόμη δεν τού έχει συγχωρέσει τη δήλωση που έκανε όταν ανέλαβε πρόεδρος, ότι το Βούκοβαρ είναι σερβικό, ενώ η ηγεσία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης ενοχλήθηκε εξαιτίας των δηλώσεών του ότι στη Σρεμπρένιτσα δεν έγινε γενοκτονία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ