Γερμανία: Τόνοι ξεχασμένων πυρομαχικών από το '40 εμποδίζουν την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών τουρμπίνων - iefimerida.gr

Γερμανία: Τόνοι ξεχασμένων πυρομαχικών από το '40 εμποδίζουν την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών τουρμπίνων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεχασμένα πυρομαχικά από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές της Γερμανίας, απειλώντας με μόλυνση το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ η περισυλλογή τους κρίνεται επικίνδυνη τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον. Η παρουσία τους έχει επιβραδύνει σημαντικά την κατασκευή παράκτιων αιολικών τουρμπίνων.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της υπηρεσίας θαλάσσιας προστασίας του γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, πρόκειται για 1,6 τόνους ενεργών πυρομαχικών (βομβών, ναρκών, βλημάτων και όλμων) από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι σαπίζουν διάσπαρτοι στο βυθό των γερμανικών θαλασσών.

Τα πυρομαχικά ερρίφθησαν στη θάλασσα την περίοδο 1945-1948 υπό την επίβλεψη των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής.

Επιπλέον, με το πέρασμα των χρόνων, ο βυθός των γερμανικών θαλασσών, εκτός από ναρκοπέδιο, μετατράπηκε και σε χώρο συστηματικής ρίψης βλαβερών ουσιών και υλικών – κάτι το οποίο ωστόσο αναμένεται να αλλάξει, καθώς η κατασκευή θαλάσσιων αιολικών τουρμπίνων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής, με την παρουσία των εν λόγω πυρομαχικών να δυσχεραίνουν την υλοποίηση και ολοκλήρωσή της.

Την κατάσταση καθιστά ακόμη πολυπλοκότερη η δυσκολία εύρεσης άμεσης λύσης για την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού, εφόσον η οποιαδήποτε επιχείρηση ελεγχόμενης έκρηξης θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην ακοή και το αναπνευστικό σύστημα θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι φώκιες, ακόμη και από απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Πηγή: Deutsche Velle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ