«Ουφ» ανακούφισης στον ξένο Τύπο μετά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή - iefimerida.gr

«Ουφ» ανακούφισης στον ξένο Τύπο μετά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με λεπτομερείς αναφορές υποδέχτηκαν τα διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή, την ψήφιση του νέου πακέτου και τις επακόλουθες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα:

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η «Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα νέα μέτρα λιτότητας», με ισχνή πλειοψηφία και υπό τη σκιά μαζικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες αμαυρώθηκαν από τη ρίψη μολότοφ και δακρυγόνων.

Δημοσίευμα στον Guardian με το χαρακτηριστικό τίτλο «Θυμός στην Αθήνα για την ψήφιση των μέτρων λιτότητας», κάνει λόγο για την ψήφιση του πιο δρακόντειου πακέτου μέτρων λιτότητας, μετά από τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων.

«Ο Σαμαράς επικύρωσε την ελληνική λιτότητα στην κούρσα για την εξασφάλιση της βοήθειας», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε η συγκέντρωση ικανού αριθμού βουλευτών για την έγκριση του πακέτου μέτρων, την ώρα που περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει το κτήριο του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, με τη σειρά του, κάνει λόγο για επικύρωση τα ξημερώματα της Πέμπτης του νέου πακέτου περικοπών που χρειάζονται για να λάβει η χώρα την επόμενη δόση του δανείου, προσθέτοντας ότι οι περικοπές εγκρίθηκαν εν μέσω οργής των Ελλήνων για τις επιπτώσεις της συνεχούς λιτότητας, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% και την Ελλάδα να βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

Οι Έλληνες βουλευτές μετά βίας κατάφεραν να «περάσουν» το νέο πακέτο λιτότητας των 13,5 δισ. ευρώ σε μία προσπάθεια να κερδίσουν την επόμενη δόση του δανείου, αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στη νέα οικονομική βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της, εν μέσω οργισμένων διαδηλώσεων.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times Deutschland σκιαγραφούν μία «υπερχρεωμένη Ελλάδα», η οποία «υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών», με την κυβέρνηση να αποσπά την απαιτούμενη πλειοψηφία, «εκπληρώνοντας έτσι έναν όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Στον ίδιο τόνο το γερμανικό περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι αργά τη νύχτα της Τετάρτης το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας, με τη συνοδεία οργισμένων διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ η εξίσου γερμανική Die Zeit βάζει τίτλο «Η ελληνική βουλή στήριξε το νέο πακέτο μέτρων», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεγάλο, αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τέλος, η γαλλική Le Monde και η ιταλική La Repubblica αναφέρουν αντιστοίχως ότι «έπειτα από μία προσωρινή διακοπή, η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για τα νέα μέτρα λιτότητας στέφθηκε με επιτυχία» και ότι «με 153 ψήφους συντηρητικοί και σοσιαλιστές είπαν ναι στα μέτρα λιτότητας», με την ιταλική να κάνει αναφορά στην 48ωρη απεργία των συνδικάτων, στις διαδηλώσεις, αλλά και στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ