Εγκαίνια της έκθεσης για τον ζωγράφο Νικόλαο Γύζη στο ίδρυμα Θεοχαράκη - iefimerida.gr

Εγκαίνια της έκθεσης για τον ζωγράφο Νικόλαο Γύζη στο ίδρυμα Θεοχαράκη

Εγκαίνια της έκθεσης για τον ζωγράφο Νικόλαο Γύζη στο ίδρυμα Θεοχαράκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκαίνια έχει απόψε η έκθεση «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος», στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, η οποία θα περιλαμβάνει έργα από την δωρεά της οικογένειας Γύζη προς την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε το 1842 στην Τήνο. Μετά τις βασικές σπουδές του στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας πήρε υποτροφία για την Ακαδημία του Μονάχου. Το 1882 έγινε βοηθός καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1888 τακτικός καθηγητής. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη ζωγραφικής και πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις αποσπώντας μεγάλες διακρίσεις.

Σημαντικά έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα, ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένεια του, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις, είναι μόλις λίγα από τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Συνολικά θα εκτεθούν 100 έργα του ζωγράφου, τα οποία προέρχονται εκτός από την Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης και από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Εθνικής Τράπεζας, της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Συλλογής Εμφιετζόγλου, της Συλλογής Μαριάννας Λάτση και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ