Τους 28 φτάνουν οι νεκροί στην Υεμένη, μαίνονται οι συγκρούσεις - iefimerida.gr

Τους 28 φτάνουν οι νεκροί στην Υεμένη, μαίνονται οι συγκρούσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται για τέταρτη μέρα οι συγκρούσεις μεταξύ τοπικών φυλών και δυνάμεων του καθεστώτος Σάλεχ. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν τη νύχτα στην πρωτεύουσα της Υεμένης. Αποκλεισμένη από κάθε πρόσβαση η πρωτεύουσα Σαναά. Ο πρόεδρος Σάλεχ διέταξε τη σύλληψη του Σάντεκ αλ-Αχμάρ, ηγέτη φυλής που μάχεται εναντίον του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τις συγκρούσεις υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές η κατοικία του σεϊχη Σάντεκ αλ-Αχμαρ, ενός από τους ισχυρότερους αρχηγούς φυλών της χώρας.

Ο τελευταίος γύρος των συγκρούσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα κι έχει αφήσει πίσω του δεκάδες νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ απειλεί να βυθίσει τη χώρα στον εμφύλιο.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ διέταξε τη σύλληψη του Σάντεκ αλ-Αχμαρ, οι υποστηρικτές του οποίου μάχονται τις καθεστωτικές δυνάμεις στη Σαναά, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

"Ο πρόεδρος διέταξε τη σύλληψη του αλ-Αχμαρ για να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της ένοπλης εξέγερσης", ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία προστίθεται πως διατάχθηκε και η σύλληψη των άλλων επικεφαλής της φυλής.

Ο σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ αρχηγός της ισχυρής συνομοσπονδίας φυλών Χάσεντ είναι ένα από τους δέκα γιους του κάποτε πανίσχυρου Αμπντάλα αλ-Αχμάρ, ο οποίος έχει πεθάνει. Ενας από τους αδελφούς του, ο Χαμίντ αλ-Αχμάρ είναι γνωστός επιχειρηματίας και αρχηγός του κόμματος Αλ-Ισλάχ της αντιπολίτευσης.

Τέλος, κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως καταστράφηκε η έδρα του τηλεοπτικού δικτύου της αντιπολίτευσης, χωρίς να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες.

Κάτοικοι της Σαναά εγκατέλειπαν χθες την πρωτεύουσα της Υεμένης για να γλιτώσουν από τις εντεινόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και υποστηρικτές του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος διεμήνυσε ότι δε θα προβεί πλέον σε καμιά παραχώρηση έναντι όσων ζητούν την αποπομπή του.

Σποραδικά πυρά ακούγονταν στους οχυρωμένους δρόμους γύρω από την κατοικία ενός ισχυρού φύλαρχου--της φυλής στην οποία ανήκει ο Σάλεχ-- ο οποίος τάχθηκε με τους διαδηλωτές που επιδιώκουν την αποπομπή του κυβερνώντος επί δεκαετίες προέδρου, μετά την αποτυχία επανειλημμένων διεθνών διαμεσολαβητικών προσπαθειών.

Μαύρος καπνός υψωνόταν από την κατοικία όπου διαμένει ο Σαντίκ αλ Άχμαρ, που αποτέλεσε επίκεντρο των συγκρούσεων στις οποίες έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον 39 άνθρωποι από την Δευτέρα.

«Αυτό που συνέβη ήταν μια πρόκληση για να συρθούμε σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά αφορά μόνο τους γιους του Άχμαρ. Αυτοί έχουν την ευθύνη για το ότι χύθηκε το αίμα αθώων αμάχων», δήλωσε ο Σάλεχ σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, περιλαμβανομένου ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Οι μάχες --οι πιο εκτεταμένες και συνεχείς αφότου ξέσπασαν τα επεισόδια στην διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Σάλεχ το Φεβρουάριο--ξέσπασαν την Δευτέρα, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος απέρριψε την ύστατη ώρα το να υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που είχαν διαπραγματευτεί οι μοναρχίες του Κόλπου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο Σάλεχ είχε υπαναχωρήσει κι άλλες φορές από ανάλογες συμφωνίες αλλά η απόφασή του να το επαναλάβει την Κυριακή προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις. Πιστοί στον πρόεδρο ένοπλοι παγίδευσαν δυτικούς και άραβες διπλωμάτες στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επί ώρες.

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι οι ενέργειες των ανθρώπων του Σάλεχ σύρουν τη χώρα σε εμφύλιο.

«Γίνεται προσπάθεια να συρθεί η επανάσταση από την ειρηνική οδό» στην ένοπλη σύρραξη, δήλωσε ο Χαμίντ αλ Άχμαρ, αδελφός του Σαντίκ αλ Άχμαρ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. «Αλλά αυτό έχει γίνει κατανοητό και δε θα επηρεάσει την πορεία. . . της λαϊκής επανάστασης», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τμήμα του διπλωματικού τους προσωπικού

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή σε όλο το βοηθητικό προσωπικό αλλά και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών να εγκαταλείψουν την Υεμένη εξαιτίας της κλιμάκωσης των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του προέδρου Αλί Αμπντουλά Σάλεχ και τους αντικαθεστωτικούς που απαιτούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.

" Το επίπεδο της απειλής για την ασφάλεια του προσωπικού είναι ιδιαίτερα υψηλό εξαιτίας της τρομοκρατικής δραστηριότητας και της πολιτικής αναταραχής. Υπάρχει σε εξέλιξη πολιτική αστάθεια σε ολόκληρη τη χώρα και μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις ", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ηδη από το Μάρτιο οι ΗΠΑ, είχαν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβούλευαν τους πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Υεμένη, ενώ καλούσαν όσους βρίσκονταν ήδη εκεί να επισπεύσουν την επιστροφή τους εξαιτίας της επιδείνωσης του επιπέδου της ασφάλειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ