Τι θα πει ο Σαμαράς στην Βουλή για το «Μνημόνιο 3» και τα μέτρα

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι «η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα πάρουμε την μοίρα μας στα χέρια μας» αναμένεται να εκφράσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία επί του «Μνημονίου 3».

Με τα βλέμματα όλης της Ευρώπης στραμμένα στην Αθήνα και τον ευρωπαίο επίτροπο επί των Οικονομικών Ολι Ρεν να δηλώνει σήμερα ότι από την ψήφιση των μέτρων θα εξαρτηθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαμαράς θα περάσει το δίλημμα «μέτρα ή χάος».

Το ίδιο δίλημμα έθεσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος επανέλαβε αρκετές φορές πώς αν δεν ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο τότε η χώρα οδηγείται στην χρεοκοπία.

Άλλωστε εκτός από τον κ. Ρεν σήμερα και οι Financial Times έγραψαν ότι το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια περίοδος δύο εβδομάδων για την επικύρωση του μέτρου από τα κοινοβούλια επτά χωρών της Ευρωζώνης.

Προϋπόθεση όμως για την απόφαση αυτή, είναι να ψηφισθούν σήμερα από την ελληνική Βουλή τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, όπως και ο Προϋπολογισμός του 2013 την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του απόψε θα κινηθεί στην γραμμή του μονόδρομου των μέτρων αλλά θα επαναλάβει με έμφαση πώς θα είναι το τελευταίο πακέτο με τέτοιες περικοπές. Ενώ θα πει για μια ακόμα φορά ότι δεν θα περικοπούν στο μέλλον μισθοί και συντάξεις.

Ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί στις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την χώρα ενδεχόμενη καταψήφιση του «Μνημονίου 3» ενώ θα επιχειρήσει να πείσει πώς πέρα από τα φοροεισπρακτικά μέτρα και τις περικοπές, η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και τα επιπλέον χρήματα που θα διεκδικήσουμε, θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Κι αυτό τόσο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και μέσω της εξόφλησης κρατικών χρεών σε ιδιώτες. Θα υπενθυμίσει μάλιστα πως μόλις το 10% των χρημάτων που θα πάρουμε θα κατευθυνθούν σε πληρωμή των δανειστών μας.

Έντονη θα είναι και η κριτική του προς τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο θα κατηγορήσει ότι με τις πολιτικές του θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πώς ακόμα και μετά την αποψινή ψήφιση των μέτρων και στη συνέχεια του Προϋπολογισμού την Κυριακή, από τη Δευτέρα αρχίζει ένα νέο θρίλερ προκειμένου να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις του Eurogroup και να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ εγκαίρως και πριν εξαντληθούν τα αποθέματα στα ταμεία του κράτους.

Εκκρεμούν, ωστόσο, και άλλα αγκάθια, κρίσιμα για την πορεία της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, και αυτά είναι, πέραν της δόσης, ο ειδικός λογαριασμός, το κούρεμα του χρέους και η επιμήκυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ