Τι ρόλο παίζει το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και πόσο σημαντικό είναι να το γνωρίζουμε; - iefimerida.gr

Τι ρόλο παίζει το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και πόσο σημαντικό είναι να το γνωρίζουμε;

Τι ρόλο παίζει το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και πόσο σημαντικό είναι να το γνω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα γυμνασμένο σώμα με ιδανικές αναλογίες και χωρίς περιττό βάρος είναι το όνειρο κάθε γυναίκας. Ωστόσο, οι εξαντλητικές δίαιτες που συχνά ακολουθούν, μπορεί να οδηγούν σε απώλεια κιλών, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον οργανισμό αφού παράλληλα ευθύνονται και για απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών.

Συνέπεια της λανθασμένης αυτής διατροφής είναι να επανακτούμε σύντομα τα χαμένα κιλά, καθώς ο οργανισμός μας αναπληρώνει σε βάθος χρόνου τις απώλειες των υγρών και των δομικών του συστατικών.

Έτσι όπως υποστηρίζει σε σχετικό του άρθρο το vivanews, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Πέτρος Χαντζαρίδης, συμβουλεύει να παρακολουθούμε το σωματικό μας λίπος (λιπομέτρηση) και κατ' επέκταση την σωματική μας σύνθεση, ως πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη της υγείας μας και της φυσικής μας κατάστασης, προκειμένου να χάνουμε τα κιλά σωστά και υγιεινά.

Κάθε άτομο έχει ανάγκη από ορισμένη ποσότητα λίπους για να είναι δραστήριο και υγιές, ενώ ο λιπώδης ιστός είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό γιατί:

  • δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από τα αγγεία και τα όργανα
  • συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος,
  • αποτελεί τον φορέα των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε, Κ και
  • αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας.
Τι ρόλο παίζει το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και πόσο σημαντικό είναι να το γνωρίζουμε; | iefimerida.gr 0

Οι μέθοδοι για να μετρήσουμε τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας ποικίλουν:

Δερματοπτυχομέτρηση
Με την βοήθεια του δερματοπτυχομέτρου προσδιορίζεται το πάχος δερματικών πτυχών σε διάφορα σημεία του σώματος (βραχίονας, κοιλιακή χώρα κ.α

Βιοηλεκτρική Αγωγιμότητα (Ανάλυση Βιοηλεκτρικής Αντίστασης-ΒΙΑ)
Το ρεύμα διαπερνά με διαφορετική ταχύτητα τα διάφορα είδη των ιστών και λαμβάνοντας υπόψη το ύψος, το βάρος και την ηλικία του ατόμου, επιτρέπει στο λιπομετρητή να υπολογίσει το ποσοστό λίπους στο σώμα

Απορροφησιομετρία Διπλής Ενέργειας Ακτίνων Χ (DEXA)
Αυτή η μέθοδος έχει μεγάλη ακρίβεια και μπορεί να επαναλαμβάνεται χωρίς να προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις στα αποτελέσματα των μετρήσεων και χρησιμοποιείται κυρίως για επιστημονική έρευνα.

Υδροστατική Ζύγιση ή Πυκνομετρία
Η μέτρηση με αυτή τη μέθοδο είναι δαπανηρή, χρονοβόρος, άβολη και ενοχλητική για το χρήστη, οπότε χρησιμοποιείται μόνο σε ερευνητικά προγράμματα.

Οι διατροφικές συνήθειες, υποστηρίζει ο Πέτρος Χαντζαρίδης, ο τρόπος ζωής και η φυσική άσκηση επηρεάζουν πολύ το βάρος όσο και τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος, έτσι ο ιδανικός τρόπος για την μείωση του ποσοστού λίπους, είναι ο συνδυασμός της άσκησης και της δίαιτας.

Πηγή vivanews.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ