Δεν άντεξε ο Ομπάμα και δάκρυσε σήμερα τα ξημέρωματα μπροστά σε 20.000 άτομα - iefimerida.gr

Δεν άντεξε ο Ομπάμα και δάκρυσε σήμερα τα ξημέρωματα μπροστά σε 20.000 άτομα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ακριβότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των ΗΠΑ μόλις ολοκληρώθηκε και το παγκόσμιο κοινό είναι έτοιμο να παρακολουθήσει ένα πραγματικό θρίλερ: Ομπάμα και Ρόμνει φαίνεται να κόβουν μαζί το νήμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Με την συγκινητική – μέχρι δακρύων- τελευταία προεκλογική εμφάνιση του Ομπάμα στην Αϊόβα σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο αμερικανικός λαός καλείται να ψηφίσει τον 45ο πρόεδρό του, ενώ ήδη έχουν πάρει φωτιά τα ειδικά μαθητικά των στατιστικών. Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελάχιστες διαφορές, επιστρατεύονται οι πολιτείες κλειδιά και οι συσχετισμοί των εκλεκτόρων για να βγει ο νικητής, πριν μιλήσει η κάλπη. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα που επενδύει στο συναίσθημα, φαίνεται να προηγείται ελαφρά.

Δεν άντεξε ο Ομπάμα και δάκρυσε σήμερα τα ξημέρωματα μπροστά σε 20.000 άτομα | iefimerida.gr 0

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την απρόσμενη ευκαιρία κατά τη διάρκεια του τυφώνα Σάντι να θυμίζει το ανθρώπινο προσιτό προσωπό του. Χθες το βράδυ έδειξε και πάλι ότι παραμένει συναισθηματικός ακόμη και την ύστατη ώρα: μιλώντας στην Des Moines της Αϊόβα στην τελευταία του εμφάνιση (από την ίδια πόλη είχε αρχίσει επίσης την προεκλογική του εκστρατεία) δάκρυσε μπροστά στο κοινό των 20.000 ψηφοφόρων του. «Όταν οι κυνικοί έλεγαν ό,τι δεν μπορούμε, εσείς λέγατε ναι μπορούμε!» τους είπε.« Ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, τα καταφέραμε». Υποσχέθηκε ότι θα φέρει την αλλαγή επικαλουμενος και το ιστορικό της επιτυχίας που έχει μέχρι σήμερα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, δεκάδες tweets αποστέλλονται συνεχώς από τον προσωπικό του λογαριασμό, δημιουργώντας κλίμα συναισθηματικής φόρτισης αλλά και ενθουσιασμού, ενώ ήδη προσήλθε στις κάλπες και ψήφισε!

«Δύο ημέρες! Δύο ημέρες και θα στρωθούμε στη δουλειά!», είπε από την πλευρά του ο Μιτ Ρόμνεϊ σε μια εκλογική συγκέντρωση στην Ντε Μουάν της Αϊόβα (κέντρο-βόρεια), μία από τις πολιτείες-κλειδιά των εκλογών. «Ο πρόεδρος πιστεύει πως η λύση βρίσκεται στο περισσότερο κράτος. Όχι, η λύση είναι, πιο πολλές καλές δουλειές", είπε υπερηφανευόμενος για την εμπειρία του ως επιχειρηματίας» είπε ο Ρόμνει για να καταλήξει: "Έχω ανάγκη την Αϊόβα για να κερδίσω τον Λευκό Οίκο".

Οι πολιτείες κλειδιά που θα βγάλουν πρόεδρο

Σε διάφορες πολιτείες οι ψηφοφόροι μπόρεσαν να ασκήσουν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές σε κάποιες πολιτείες-κλειδιά, αυτοί, που, ήδη ψήφισαν ξεπερνούν και το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκλέγεται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και θα πρέπει να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία 270 μεγάλων εκλεκτόρων (σε σύνολο 538) για να εκλεγεί. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το ABC News και την Washington Post δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να ισοψηφούν με ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου.

Δεν άντεξε ο Ομπάμα και δάκρυσε σήμερα τα ξημέρωματα μπροστά σε 20.000 άτομα | iefimerida.gr 1

Εξετάζοντας τα «μαθηματικά» των εκλογών, διαπιστώνουμε πως το Οχάιο, μαζί με το Ουινσκόνσιν και τη Αϊόβα, θεωρούνται "ο πυρήνας των Μεσοδυτικών πολιτειών". Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το 1960 κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν κέρδισε τις εκλογές χωρίς να έχει επικρατήσει και στη συγκεκριμένη πολιτεία. Δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι ο Ομπάμα προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ, στο Οχάιο. Η δημοσκόπηση των NBC News, Wall Street Journal και Marist δίνει στον Ομπάμα 51% έναντι 45% του Ρόμνεϊ στο Οχάιο. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι η μάχη είναι στήθος με στήθος σε μια άλλη πολιτεία-κλειδί, τη Φλόριντα, όπου ο Ομπάμα φέρεται να εξασφαλίζει το 49% και ο Ρόμνεϊ το 47%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ