Και ο Γιάννος προειδοποιεί για έξοδο από το ευρώ - iefimerida.gr

Και ο Γιάννος προειδοποιεί για έξοδο από το ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο παιχνίδι των δηλώσεων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ μπήκε ξαφνικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου. Έθεσε μάλιστα και εκείνος -μετά την Ελληνίδα Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη- το δικό του δίλημμα.«Βρισκόμαστε στο στάδιο λήψης καθοριστικών αποφάσεων. Είτε θα προχωρήσουμε με ραγδαίες ταχύτητες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας μας, είτε θα καθηλωθούμε διολισθαίνοντας σε καθεστώς εξάρτησης και υποτέλειας, με κατάληξη τη χρεοκοπία, ή ακόμα και την έξοδο από το ευρώ», είπε, μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσής του με θέμα "κρίση της ευρωζώνης και παγκοσμιοποίηση".

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν κινηθούμε αμέσως με αποφασιστικά βήματα», είπε ο πρώην "τσάρος" της Οικονομίας, κριτικάροντας πάντως και το status quo στην ΕΕ. «Είναι επιτακτικά αναγκαίο ένα ποιοτικό άλμα στην κατεύθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης, γιατί είναι αδύνατη η αποτελεσματική άσκηση ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής όταν συνυπάρχουν τόσα κέντρα αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος και εκείνος στις χώρες του "πυρήνα" και κυρίως στη Γερμανία, υποστήριξε πως αντιδρούν στη δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, διότι αυτή συνεπάγεται μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων. «Αρνούνται να εξασφαλίσουν επαρκείς πόρους και ευελιξία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αποτελεσματική στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών. Αρνούνται την έκδοση Ευρωομολόγων, που θα μείωναν το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων οικονομιών ενισχύοντας παράλληλα τη ρευστότητα στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Αρνούνται την εκχώρηση δημοσιονομικών εξουσιών σε υπερεθνικά όργανα», είπε, τονίζοντας πως όλες αυτές οι αρνήσεις έχουν ως αποτέλεσμα το μήνυμα ασθενούς δέσμευσης των χωρών του "πυρήνα" στην ακεραιότητα και τη συνοχή της νομισματικής ένωσης προς τις αγορές. Αυτό, πάλι, λειτουργεί από την πλευρά του -κατά τον κ.Παπαντωνίου- ως έμμεση πρόσκληση προς τους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν στη διάλυσή της. Ως εκ τούτου, πρότεινε τη στήριξη των αδύναμων χωρών όπως η Ελλάδα αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, προτείνοντας και εκείνος... μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ