Εφημερίδα Respekt της Τσεχίας: Παλαιοκομμουνιστικά «φαντάσματα» πάνω από την Κεντρική Ευρώπη 23 χρόνια μετά - iefimerida.gr

Εφημερίδα Respekt της Τσεχίας: Παλαιοκομμουνιστικά «φαντάσματα» πάνω από την Κεντρική Ευρώπη 23 χρόνια μετά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά από το 1989, στις τοπικές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου, οι Τσέχοι κομμουνιστές ήρθαν πρώτοι σε δύο περιοχές και το κόμμα τους ελπίζει τώρα να διευρύνει την επιρροή και τη δύναμή του στις γενικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2014. Και καθώς αναφέρει ρεπορτάζ της Τσέχικης εβδομαδιαίας εφημερίδας Respekt, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο κόμμα...

«Έχουμε πλέον εισέλθει σε μία νέα εποχή ευθύνης και επιρροής». Η δήλωση ανήκει στον Γιάροσλαβ Μπόρκα, ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος της Βοημίας και της Μοραβίας, το οποίο κέρδισε στις τοπικές εκλογές, αποζητώντας πλέον την απόλυτη επικράτηση.

Σύμφωνα με τον Μπόρκα, το κομμουνιστικό κόμμα, στη σημερινή εκδοχή του, αντιπροσωπεύει τη «σύγχρονη αριστερά», η οποία στους οικονομικά αβέβαιους καιρούς που ζούμε θα αποδεικνύεται όλο και πιο «σωστή».

«Θα υπερισχύσουμε μέσω της ισχύος των επιχειρημάτων μας και όχι μονάχα μέσω της ισχύος», προσθέτει ο επικεφαλής του κόμματος, αποσαφηνίζοντας πως ο στερεότυπος που θέλει τους Τσέχους κομμουνιστές αυταρχικούς και προσκολλημένους στο παρελθόν συνιστά ανοησία: «Κρατώ τα μάτια μου ανοικτά και τους ακούω όλους. Στο Συμβούλιο μιλάω σε όλους τους πολιτικούς. Είναι όλοι τους έντιμοι άνθρωποι».

Από την άλλη πλευρά, μέλη «αντιφρονούντων» κομμάτων έχουν διαφορετική άποψη: ότι οι κομμουνιστές δεν έφυγαν ποτέ πραγματικά από τα πράγματα, ότι είναι μέσα σε όλα και ότι είναι αξεπέραστοι στο να πείθουν τους ανθρώπους πως αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα.

Τέλος, επισημαίνουν πως η ιστορική εκλογική νίκη των κομμουνιστών στο Κάρλοβι Βάρι (16.500 ψήφοι) δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς αποτελεί ισχυρή ένδειξη ανάκαμψης ενός πολιτικού χώρου που, κατ' ουσίαν, δεν έχει αλλάξει καθόλου, ως προς το σκεπτικό και τις πρακτικές του, από αυτό που έχει υπάρξει στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ