Η θεραπεία για την τριχόπτωση επηρεάζει την σεξουαλική υγεία - iefimerida.gr

Η θεραπεία για την τριχόπτωση επηρεάζει την σεξουαλική υγεία

Πόσο επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία οι θεραπείες για την τριχόπτωση;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικάνοι επιστήμονες, έκαναν πρόσφατα μία σχετικά ανησυχητική δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, στην οποία αναφέρουν πως η φιναστερίδη, δραστική ουσία της θεραπείας για την τριχόπτωση στους άνδρες, μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, η οποία παραμένει και μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η μελέτη, διεξήχθη σε πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 14 μήνες, 54 ενήλικες άνδρες με μέση ηλικία τα 31 έτη, οι οποίοι υπέφεραν για τρεις ή περισσότερους μήνες από παρενέργειες της φιναστερίδης, που επηρέαζαν τη σεξουαλική τους υγεία.

Στο ξεκίνημα της μελέτης, όλοι οι άνδρες ήταν απολύτως υγιείς ενώ δεν παρουσίαζαν προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία και δεν είχαν λάβει κάποια άλλη αγωγή, πριν από τη συγκεκριμένη, για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Το 96% των ανδρών που επανεξετάστηκαν είχε ακόμα παρενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία, που εκδηλώνονταν ως αλλαγές στην αισθητικότητα της γενετήσιας περιοχής και την ποιότητα της εκσπερμάτισης. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 89% των συμμετεχόντων πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια της στυτικής δυσλειτουργίας σύμφωνα με το εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο ASEX (Arizona Sexual Experiences Scale), ενώ στους περισσότερους άνδρες που είχαν επίμονα συμπτώματα, η σεξουαλική δυσλειτουργία συνεχίστηκε για μήνες ή και χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η φιναστερίδη είναι ένας συνθετικός αναστολέας της 5 α ρεντουκτάσης, του ενζύμου δηλαδή που μετατρέπει τη τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη. Η ουσία αυτή έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας ανδρικού τύπου στην οποία η τριχόπτωση ξεκινά πάνω από τους κροτάφους και η λέπτυνση των τριχών είναι προοδευτική στην κορυφή του κεφαλιού.

Γενικά στις παρενέργειες από τη λήψη της φιναστερίδης αναφέρονται, εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, τις διαταραχές της εκσπερμάτισης, μικρότερο όγκο εκσπερμάτισης, διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία, πόνο στους όρχεις, γυναικομαστία και κατάθλιψη.

Τόσο οι ειδικοί που συνταγογραφούν την αγωγή όσο και οι άνδρες που τη λαμβάνουν είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα ευρήματα των σχετικών μελετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ