Τα νοικοκυριά μειώνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τα έξοδά τους [έρευνα] - iefimerida.gr

Τα νοικοκυριά μειώνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τα έξοδά τους [έρευνα]

Τα νοικοκυριά μειώνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τα έξοδά τους [έρευνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραγδαία αλλαγή έχουν υποστεί οι καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών από το 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Αρχή.

Οι οικογενειακές δαπάνες μειώνονται όλο και περισσότερο λόγω κρίσης με την απόλυτη προτεραιότητα να δίνεται σε είδη που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους.

Οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών το 2010 ανήλθαν στα 1.956 ευρώ σημειώνοντας μείωση 5,3% σε σχέση με το 2009 ενώ καθοδική ήταν αυτή η πορεία και τα επόμενα χρόνια.

Επίσης παρουσιάζονται, ταξινομημένες κατά φθίνουσα σειρά, οι δώδεκα κατηγορίες δαπανών που πραγματοποιούν για αγαθά και υπηρεσίες, κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά της χώρας.

Η μεγαλύτερη μέση μηνιαία δαπάνη αφορά σε είδη διατροφής και ακολουθούν και καταγράφεται για είδη διατροφής σε όλους τους τύπους νοικοκυριών, με μοναδική εξαίρεση τα ζευγάρια ή τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα ή περισσότερα παιδιά ηλικίας ανω 16 ετών που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού για μεταφορές (20,3%).

Νοικοκυριά με ένα άτομο μόνο ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν λιγότερες δαπάνες κατά 61,4% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της Χώρας. Νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα ζευγάρι με δυο παιδιά έως και 16 ετών έχουν περισσότερες δαπάνες κατά 43,9% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας.

Νοικοκυριά με υπεύθυνο οικονομικά μη ενεργό ή άνεργο δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 76,6 % της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της Χώρας, ενώ αυτά με υπεύθυνο αυτοαπασχολούμενο με μισθωτούς το 189,3% αυτής. Αύξηση σε σύγκριση με το 2009, καταγράφεται στις δαπάνες νοικοκυριών με υπεύθυνο αυτοαπασχολούμενο με μισθωτούς (4,2%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση (-7,3%) καταγράφεται στις δαπάνες νοικοκυριών με υπεύθυνο μισθωτό.

Η μέση μηνιαία δαπάνη διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του υπεύθυνου του νοικοκυριού. Όπως και στην έρευνα έτους 2009, τα νοικοκυριά με υπεύθυνο ηλικίας 45-54 ετών δαπανούν, κατά μέσο όρο, περισσότερο. Νοικοκυριά με υπεύθυνο ηλικίας 45-54 ετών δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 130,9 % της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της Χώρας, ενώ αυτά με υπεύθυνο ηλικίας 75 ετών και άνω το 55,4% αυτών.

Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν 1.481,57 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 2.099,49. Επομένως, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν λιγότερο, κατά μέσο όρο, 29,4% από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα ιδιωτικών νοικοκυριών όλων των περιοχών της χώρας.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ