Ο τυφώνας Σάντι ξεκλήρισε τη Νέα Υόρκη - Στους 98 οι νεκροί σε όλη την ακτογραμμή - iefimerida.gr

Ο τυφώνας Σάντι ξεκλήρισε τη Νέα Υόρκη - Στους 98 οι νεκροί σε όλη την ακτογραμμή

Ο τυφώνας Σάντι ξεκλήρισε τη Νέα Υόρκη - Στους 98 οι νεκροί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτεταμένες οι καταστροφές που άφησε πίσω του το πέρασμα του φονικού τυφώνα Σάντι, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ραγδαία και μαζί του και η οργή και η αγανάκτηση των πληγέντων. Μέχρι σήμερα οι νεκροί έχουν φτάσει συνολικά τα 98 άτομα εκ των οποίων τουλάχιστον οι 40 ήταν στην Νέα Υόρκη.

Από το Στάτεν Άιλαντ μέχρι το Τζέρσι Σορ, οι διασώστες και οι αξιωματούχοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βάλουν μία τάξη στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ οι πληγέντες είναι εξοργισμένοι με την καθυστέρηση της βοήθειας και την «αγνόηση», όπως υποστηρίζουν, της περιοχής τους.

Μόνο στο Στάτεν Άιλαντ, το οποίο σαρώθηκε τη Δευτέρα από ένα υδάτινο τείχος οι νεκροί είναι τουλάχιστον 20, μεταξύ των οποίων είναι και δύο μικρά αδέλφια, ηλικίας 2 και 4 ετών, που παρασύρθηκαν από τα χέρια της μητέρας τους όταν το αυτοκίνητό της σταμάτησε σε πλημμυρισμένο δρόμο. Τα πτώματά τους βρέθηκαν χθες το ένα κοντά στο άλλο σε ένα έλος

Την περιοχή θα επισκεφθούν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) Ρίτσαρντ Σερίνο, ενώ τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα,αφού η οργή των κατοίκων κορυφώνεται, τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις 4 μέρες πριν την κρίσιμη μέρα των προεδρικών εκλογών.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτροδότηση, ενώ οι κάτοικοι παραπονιούνται για έλλειψη αστυνόμευσης και άνοδο της εγκληματικότητας, ωστόσο οι αξιωματούχοι της αστυνομίας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η οργή αυξάνεται σε όλη τη Νέα Υόρκη με την απόφαση του δημάρχου Μαικλ Μπλούμπεργκ να πραγματοποιήσει ακάθεκτος την Κυριακή στην πόλη τον μεγαλύτερο μαραθώνιο του κόσμου, υποστηρίζοντας πως η αθλητική αυτή εκδήλωση -στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 δρομείς- δεν θα στερήσει πόρους από τα θύματα του κυκλώνα.

«Αν πάρουν έστω κι ένα μέλος συνεργείου από το Στάτεν Άιλαντ για τον μαραθώνιο, θα ουρλιάξω», έγραψε στο Twitter ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης Τζέιμς Όντο. "«Αυτή τη στιγμή έχουμε εδώ ανθρώπους χωρίς σπίτι και χωρίς ελπίδα».

Το Νιού Τζέρσι αριθμεί τουλάχιστον 13 νεκρούς, ενώ ολόκληρες γειτονιές σε παραθαλάσσιες πόλεις έχουν σαρωθεί από το θαλασσινό νερό και ο πεζόδρομος του Ατλάντικ Σίτι κατά μήκος της θάλασσας καταστράφηκε.

Ο Σάντι είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον κυκλώνα Άντριου το 1992.

Η εταιρία Eqecat που ειδικεύεται στα μοντέλα για την εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε πως ο Σάντι θα κοστίσει τουλάχιστον 20 δισεατομμύρια δολάρια σε ασφαλισμένες ζημιές και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές ζημιές,ποσά διπλάσια από την προηγούμενη εκτίμηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ