H κυβέρνηση παραπαίει, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται, η Ελλάδα... ιδρώνει - iefimerida.gr

H κυβέρνηση παραπαίει, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται, η Ελλάδα... ιδρώνει

H κυβέρνηση παραπαίει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα, «Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Aν η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ο κυβερνητικό συνασπισμός εμφανίζει συμπτώματα κατάρρευσης, τότε η Ελλάδα απειλείται με χάος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντελήφθη άμεσα τον κίνδυνο που εμπεριείχε αυτή η δήλωση-βόμβα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τόσο με δική του δήλωση όσο και με παρεμβάσεις άλλων κορυφαίων στελεχών (Ρένα Δούρου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Παππάς) αντέτειναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και επιχείρησαν να κλείσουν τη συζήτηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση Παπαδημούλη ο οποίος έκανε λόγο για αυτογκολ και μπανανόφλουδες.

Οι συνιστώσες ερίζουν

Ωστόσο η ομολογία Λαφαζάνη ανέδειξε αυτό που όλες οι πλευρές προσπαθούν να κρατήσουν μυστικό στον ΣΥΡΙΖΑ: ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και έριδες μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών που δυναμιτίζουν τις τάξεις του και προοιωνίζουν ένα παιχνίδι σκληρού πόκερ -ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις.

Οι ευρωσκεπτικιστές, στους οποίους ανήκει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τραβάνε τον ΣΥΡΙΖΑ προς τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρεσβεύουν μια Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτός ευρώ. Η άλλη πλευρά της ηγεσίας του κόμματος προβάλλει πλέον σταθερά μια ευρωπαϊκή γραμμή, δηλώνει έτοιμη να κυβερνήσει και πρόθυμη να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Οι έριδες αυτές καθιστούν σαφές ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατορθώσει να ομοιογενοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να διευθετήσει τα εσωκομματικά μέτωπα που τον απειλούν λίγους μήνες μετά τις εκλογές, τότε πράγματι η χώρα αντιμετωπίζει πολιτικό κενό, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης σε περίπτωση «ατυχήματος».

Κυβέρνηση σε συντρίμμια

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ... ψάχνεται για να βρει μια ενιαία γραμμή απέναντι στο πρόβλημα της χώρας η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον δικό της βηματισμό. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μπροστά του έξι ημέρες για να περάσει από τη Βουλή το επώδυνο «Μνημόνιο 3», αφού η κρίσιμη ψηφοφορία έχει οριστεί για την επόμενη Τετάρτη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αγωνία για τις εξελίξεις την οποία επέτειναν τα φαινόμενα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και η επεισοδιακή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις που ψηφίστηκε in extremis με 148 ψήφους αντί των 151 που συνιστούν την ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ανένδοτη στάση της ΔΗΜΑΡ που επιμένει ανυποχώρητα στο «όχι» για τα εργασιακά και ετοιμάζεται να καταψηφίσει το Μνημόνιο αλλά και η εικόνα του ΠΑΣΟΚ με το πυρ ομαδόν από τους αντάρτες βουλευτές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «προχωράει μπροστά» καθώς δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση περιθώρια ελιγμών και υπαναχωρήσεις. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στο δίλημμα «Μνημόνιο ή χάος» και στην ανάγκη να εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 31,5 ευρώ καθώς και στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας αν διασφαλιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να ενισχύσει τη συνοχή των βουλευτών της ΝΔ και συγκαλεί τη Δευτέρα εκ νέου την κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης για το Μνημόνιο. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε σύσσωμη το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και ευελπιστούν ότι θα επιδείξει την ίδια στάση και στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο.

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Ο Πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να ξεκαθαρίσει κάθε εταίρος τη στάση του και τα επόμενα βήματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς θα διαμηνύσει ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και δεν δείχνει να ευνοεί τη φόρμουλα της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει το Μνημόνιο και να υπερψηφίσει τον προυπολογισμό προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Μαξίμου η στήριξη στην κυβέρνηση περνάει μέσα από την ψήφιση του Μνημονίου και αυτό εξηγεί πιθανόν το γεγονός ότι έχουν προς το παρόν παγώσει οι σχέσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Φώτη Κουβέλη.

Δημοσκόπηση-κόλαφος για την κυβέρνηση

Σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό σκηνικό ήρθε χθες μια νέα δημοσκόπηση της PULSE RC που δείχνει τον κατακερματισμό των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και την πρωτιά του «ανέτοιμου να κυβερνήσει» ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,5% στην δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι» με την ΝΔ να παραμένει δεύτερη συγκεντρώνοντας 22%.

Στην τρίτη θέση βλέπουμε την Χρυσή Αυγή η οποία συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό, 13% . Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ 7% αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με το ίδιο ποσοστό.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο ποσοστό του 9,5%.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ