Μέρκελ: Δεν είναι ανεξάρτητη μια χώρα με χρέος άνω του 80% του ΑΕΠ

Για απώλεια ανεξαρτησίας έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη σε χώρες που το χρέος τους ξεπερνά το 80% ή και 90% του ΑΕΠ.

«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι.

Υπερασπιζόμενη της πολιτικής του Βερολίνου όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία, δεν εφαρμόζεται πολιτική αυστηρής λιτότητας και σταθεροποίησης.

Μάλιστα σχετικά με την Ιρλανδία η καγκελάριος είπε πως η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μόνο τη μία πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της δυνατότητας να βρουν εργασία οι νέοι.

«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης σημείωσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι αυτό και, όπως είπε, «δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα».

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση πως «αυτό το μίγμα μέτρων για ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι σωστό και απαραίτητο και βεβαίως πρέπει να είναι -και είναι- προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και από την ανάπτυξη σε περισσότερες θέσεις εργασίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ