Δήμητρα Γαλάνη και Ζωή Κωνσταντοπούλου μάρτυρες υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη - iefimerida.gr

Δήμητρα Γαλάνη και Ζωή Κωνσταντοπούλου μάρτυρες υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια κατάμεστη αίθουσα διεξάγεται από τις 10.20 το πρωί η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη για την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, με μάρτυρες μεταξύ άλλων τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Με ένσταση των συνηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη, που οδήγησε σε μικρή διακοπή, ξεκίνησε η δίκη του δημοσιογράφου σήμερα το πρωί. Οι συνήγοροι του δημοσιογράφου Νίκος Κωνσταντόπουλος, Χάρης Οικονομόπουλος και Δημήτρης Καπερνάρος ισχυρίστηκαν ότι το κατηγορητήριο είναι αόριστο και άκυρο. Ακολούθησε μάλιστα δεύτερη διακοπή λίγα λεπτά μετά όταν ο κ. Κωνσταντόπουλος παρατήρησε ότι το κατηγορητήριο δεν φέρει καν την επίσημη σφραγίδα της Εισαγγελίας.

Τελικά, γύρω στις 12 ξεκίνησε η διαδικασία με πρώτο μάρτυρα υπεράσπισης τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα ο οποίος χαρακτήρισε παράλογη τη σύλληψη και τη δίωξη του δημοσιογράφου. Στο «Κουτί της Πανδώρας» καταγράφεται η κατάθεση του κ.Μπουμέλα σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας είναι το δημόσιο συμφέρον που αποτελεί και το απόλυτο καθήκον του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπουμέλα το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού. Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι κανονικά η δημοσιοποίηση της λίστας, έπρεπε να φέρει ικανοποίηση, γιατί η δημοσιογραφία είναι η κολόνα της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, κυκλοφόρησε σε όλες τις ενώσεις του κόσμου, από την Αφρική έως την Αμερική και την Ευρώπη, και όλοι ανέφεραν ότι ο δημοσιογράφος, δημοσίευσε την αλήθεια.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης ανέφερε: «θα το έκανα και εγώ στη θέση του, δεν είναι προσωπικά δεδομένα το να έχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, ζούμε σε μία εποχή που χρειάζεται διαφάνεια». Παράλληλα ο κ. Τρίμης ανέφερε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, κατά το παρελθόν όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο όπως είπε επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. «Αυτό το ίδιο κάναμε και εμείς τότε όταν δώσαμε στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημοσιογράφων εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί ένα πλήγμα για το συνταγματικό πολιτισμό και τη δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι «ο μοναδικός άνθρωπος που ενήργησε προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης της αλήθειας διώκεται ενώ εκείνοι που συμβάλλουν στη συγκάλυψη συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι».

Eν αναμονή των υπόλοιπων καταθέσεων κατατέθηκε και διαβάστηκε ηεπιστολή του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC. Ο κ.Ραγκούσης δηλώνει πως δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και πως τάσσεται υπέρ του και υπέρ της αλήθειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ