«Βόμβα» πρόσθετων μέτρων στο Μεσοπρόθεσμο - Στο 15% η φορολογία των καταθέσεων - iefimerida.gr

«Βόμβα» πρόσθετων μέτρων στο Μεσοπρόθεσμο - Στο 15% η φορολογία των καταθέσεων

«Βόμβα» πρόσθετων μέτρων - Στο 15% η φορολογία των καταθέσεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλαξε ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο, καθώς πέρα από το γνωστό «πακέτο» των 13,5 δις ευρώ για την επόμενη διετία, η διετία της επιμήκυνσης θα απαιτήσει άλλα 4,675 δις ευρώ, τα οποία όσο κι αν διαβάσει κανείς τας... γραφάς του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα βρει πώς θα καλυφθούν.

Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι χωρίς τα έσοδα από τις Κεντρικές Τράπεζες, που έχουν διακρατήσει τα ελληνικά ομόλογα και θα μας επιστρέψουν τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τη διαφορά τρέχουσας- ονομαστικής αξίας, το Έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% και το 2016! Η τρίτη και... φαρμακερή έκπληξη είναι ότι όλες αυτές οι θυσίες κινδυνεύουν να πάνε στο βρόντο, καθώς όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα μοντέλα που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στηριζόμενο στην εμπειρία άλλων κρατών, προκειμένου να κάνει τις μακροοικονομικές προβολές, έχουν ανατραπεί πλήρως, αφού τα μέτρα λιτότητας έχουν πολλαπλάσιο δυσμενές αποτέλεσμα στο ΑΕΠ!!!

Ανατρέχοντας κανείς στα... ενδότερα του Προϋπολογισμού και αφήνοντας κατά μέρος τη πρόβλεψη για ύφεση 4,5% και ανεργία 23,7%, αλλά και το στόχο για πρωτογενές... πλεόνασμα 0,4%, διαπιστώνει ότι όλα τα μέτρα που «σύρονται» εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες, υπάρχουν μεν αποτυπωμένα στο χαρτί αλλά χωρίς λεπτομέρειες, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το γράψε- σβήσε θα συνεχιστεί έως το παρά 1΄ της κατάθεσης των σχετικών διατάξεων, οι οποίες ενδεχομένως να κρύβουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ειδικότερα, δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για το πώς θα κλιμακωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, την ώρα που «φουντώνουν» οι πληροφορίες για συντελεστές έως 25%, όπως επίσης για το πώς θα μειωθούν οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια και το πώς θα υπαχθούν οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ στο ενιαίο Μισθολόγιο. Το μόνο που... διευκρινίστηκε είναι ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους, αφού το όριο τέθηκε στα 65 έτη παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε πάρει η ΔΗΜΑΡ, ενώ άξιο απορίας είναι το πώς θα καταφέρει το οικονομικό επιτελείο να περιορίσει την επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ με τα τεράστια φετινά ελλείμματα.

Ορθάνοικτο παραμένει, επίσης, το Φορολογικό, καθώς πέρα από το στόχο των περίπου 1,3 δις ευρώ και τη προαναγγελία της κατάργησης των φοροαπαλλαγών για μεσαία- υψηλότερα εισοδήματα, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για τη νέα κλίμακα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι φαίνεται να «περπατάει» η κλίμακα των 3 κλιμακίων χωρίς αφορολόγητο, με πολύ μικρές ελαφρύνσεις στα εισοδήματα έως 18.000 ευρώ και τεράστιες επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση χαμένοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, λόγω της κατάργησης του σχετικού αφορολογήτου.

Τα μόνα σίγουρα είναι η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων στο 15% από 10% σήμερα, η μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες (μείωση του συντελεστή επιστροφής από 11% σε 6%), η μείωση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης των αγροτών από το 95% στο 80% του μειωμένου ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, η επιβολή τέλους καπνιζόντων σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης και διασκέδασης και η αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, ο εξορθολογισμός του φόρου στο υγραέριο σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρου στο ντίζελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ