Ακόμα και οι Σκοπιανοί λοιδωρούν την κιτς ανάπλαση της πόλης τους [εικόνες] - iefimerida.gr

Ακόμα και οι Σκοπιανοί λοιδωρούν την κιτς ανάπλαση της πόλης τους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μέγας Αλέξανδρος υψώνει το σπαθί του στην κορυφή τεράστιου σιντριβανιού από το οποίο ηχούν νότες κλασικής μουσικής, τους ρυθμούς της οποίας ακολουθούν πίδακες αναβλύζοντος ύδατος... Τα Σκόπια ενδέχεται να είναι η πιο κιτς πρωτεύουσα των Βαλκανίων και το ξέρει. Αυτό υποστηρίζουν άλλωστε οι πολίτες της!

Τι συμβαίνει όταν η γκρίζα και θλιβερή σοσιαλιστική αισθητική της εγκατάλειψης μπαίνει στο δρόμο του fast-food εκσυγχρονισμού και της δυτικοποίησης;

Υπερμεγέθη αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β', του Τσόρτσιλ και της Μητέρας Τερέζας, της Ολυμπιάδας της Ηπείρου και του Τζορτζ Ουάσινγκτον (!), πελώρια μνημεία και ανακαινισμένα δημόσια κτίρια, γιγάντια συντριβάνια και χρυσοποίκιλτες γέφυρες εν τω μέσω σοσιαλιστικού ύφους, άτονων και καταθλιπτικών συμπλεγμάτων πολυκατοικιών και βρόμικων δρόμων...

Όλα αυτά τα ολοκληρωμένα ή ημιτελή αρχιτεκτονήματα αποτελούν μέρος κυβερνητικού σχεδίου με την ονομασία «Σκόπια 2014», στόχος του οποίου είναι η ανοικοδόμηση μιας πόλης, η οποία απόλεσε τα περισσότερα ορόσημά της στο σεισμό του 1963 – ένα εγχείρημα το οποίο έχει χαρακτηριστεί από μεγάλη μερίδα Σκοπιανών ως μία προσπάθεια να συγκαλυφθούν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της ανεργίας κάτω από ένα κιτς αρχιτεκτονικό πέπλο.

Το πρότζεκτ – το οποίο ξεκίνησε το 2008 και προβλέπει την κατασκευή 20 κτιρίων και 40 μνημείων με κόστος που μπορεί να αγγίξει έως και τα 500 εκ. ευρώ – έχει προκαλέσει σειρά από διαμάχες και αντιδράσεις, διχάζοντας τους πολίτες: ορισμένοι θεωρούν πως αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν ξοδευτεί για άλλους ζωτικότερους σκοπούς, τη στιγμή που άλλοι θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις συμβάλλουν στην ανάταση του εθνικού φρονήματος.

Η διαμάχη κορυφώθηκε το Μάρτιο του 2009, όταν μία ομάδα φοιτητών από την Αρχιτεκτονική Σχολή των Σκοπίων επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά κατά του πρότζεκτ, για να καταλήξει να ξυλοκοπηθεί από εθνικιστές ακτιβιστές ενώπιον της αστυνομίας και των ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ