1.8 εκ. ευρώ ζητάει Ισραηλινή εταιρεία υδάτων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για απλήρωτο λογαριασμό 45 ετών - iefimerida.gr

1.8 εκ. ευρώ ζητάει Ισραηλινή εταιρεία υδάτων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για απλήρωτο λογαριασμό 45 ετών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το 1967 χρονολογείται ο λογαριασμός νερού που Ισραηλινή εταιρεία υδάτων διατείνεται ότι χρωστάει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, η άρνηση του οποίου να πληρώσει είχε ως συνέπεια τη δέσμευση των λογαριασμών του.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.briefingnews.gr, το οποίο αναδημοσιεύτηκε και στο Αγιορείτικο Βήμα, το χρέος ανέρχεται στο ποσό των 1.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απαίτηση πληρωμής υπήρξε αποτέλεσμα της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας και, κατά συνέπεια, του παρεπόμενου ενδελεχούς ελέγχου που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις για τυχόν παρελθούσες εκκρεμότητες.

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της Μ. Γιαχνάκη αναφέρει:

«Πριν από 4 με 5 μήνες η εταιρία υδάτων του Ισραήλ άλλαξε χέρια. Η νέα εταιρία λοιπόν αποφάσισε να ελέγξει προφανώς εκκρεμότητες του παρελθόντος κι έτσι εντόπισε ότι ο ναός της Αναστάσεως από την εποχή της Αγγλίας και της Ιορδανίας δεν πλήρωνε νερό ποτέ. Επειδή προφανώς λόγω του προσκυνημάτων δεν τους υποχρέωναν να το κάνουν.

Εκπρόσωποι του Πατριαρχείου προσπάθησαν να εξηγήσουν στην εταιρία ότι δεν μπορούν να πληρώσουν ένα χρέος που δεν τους ανήκει αλλά παρόλα αυτά να το διαπραγματευτούν. Ζήτησαν λοιπόν να σβηστεί το μέχρι τώρα χρέος και να αρχίσουν να πληρώνουν από τώρα και στο εξής. Η εταιρία δεν δέχτηκε και χωρίς προειδοποίηση μπλόκαραν όλους του τραπεζικούς λογαριασμούς του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στις τράπεζες.

Παρόλα αυτά το νερό αυτό χρησιμοποιείται και από τις τρεις κοινότητες: των Φραγκισκανών,των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Όμως η εταιρία έδωσε εντολή να δεσμευτούν μόνο τα χρήματα των Ελλήνων.

Αυτό εξόργισε τον Έλληνα Πατριάρχη κκ Θεόφιλο με αποτέλεσμα να γράψει μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Αμερικής Μπ .Ομπάμα , τον πρωθυπουργό της χώρας μας Αντ Σαμαρά, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νατανιάχου, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο τη Ευρωπαϊκής Ένωσης . Το πρωί της Τρίτης ο έλληνας Πρέσβης παρέλαβε την επιστολή του Έλληνα Πατριάρχη και την απέστειλε στους παραλήπτες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ