Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας Σάντι - Στους 38 οι νεκροί [εικόνες]

Στα 38 ανέρχονται τα θύματα από τον τυφώνα Σάντι που «χτυπά» τις τελευταίες ώρες τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ανάμεσα στους νεκρούς δεν βρίσκεται κάποιος ομογενής, ωστόσο χιλιάδες είναι οι ελληνικής καταγωγής οικογένειας που υπέστησαν υλικές ζημιές από τον τυφώνα.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια των πολιτών, βρίσκονται και χιλιάδες ομογενείς που μετρούν τις υλικές ζημιές που υπέστησαν σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα από πλημμύρες, πανίσχυρους ανέμους, πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτρισμού.

Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες και τα διαμερίσματά τους, αναζητώντας ασφαλέστερους χώρους.

«Είμαστε καλά, αυτό έχει σημασία. Οι ζημιές διορθώνονται», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Κώστας Αργυρού, κάτοικος στο Γουάιτστοουν, της Νέας Υόρκης, που βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Η Ελένη Καρυπίδη, η οποία ζει σε πολυκατοικία στο Νότιο Μανχάταν, συγκαταλέγεται στις 400 και πλέον χιλιάδες των Νεοϋορκέζων που μετακινήθηκαν λόγω πλημμυρών. «Η ταλαιπωρία είναι ασήμαντη μπροστά στο γεγονός ότι δεν κινδύνεψε η ζωή μας» και σημειώνει ότι «είναι τραγικό για εκείνους τους ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, που σκοτώθηκαν από πτώση ενός δέντρου».

Σε γειτονιές όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων στη Νέα Υόρκη, όπως στην Αστόρια, το Φλάσινγκ και το Μπρούκλιν, εκτός από διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων, δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, όπως σε παράκτιες περιοχές.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε και για μεγάλες καταστροφές σε ελληνικές εκκλησίες, σχολεία και κοινοτικά κέντρα της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, αλλά εκτιμάται ότι στο Νιου Τζέρσεϊ οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα «έγκαιρα μέτρα» από τις πολιτειακές και δημοτικές αρχές συνέτειναν σημαντικά ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.

Ο Ομπάμα ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη προεκλογικές του εμφανίσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ματαίωσε όλες τις αυριανές προεκλογικές του εμφανίσεις και θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών αρχών μετά το πλήγμα του κυκλώνα Σάντι.

Η Νέα Υόρκη μετρά τις πληγές της

Όσον αφορά τις υπηρεσίες στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σήμερα πως η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου της δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για ακόμη τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά πρόσθεσε πως σήμερα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει σε περιορισμένη κλίμακα το δίκτυο λεωφορείων, και από αύριο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Παράλληλα, ο δήμαρχός δήλωσε πως τρείς από τις γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το Μπρούκλιν θα ανοίξουν από αύριο. Πρόκειται για τις γέφυρες Μπρούκλιν, Μανχάταν και Ουΐλιαμσμπεργκ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει την Τετάρτη η Γουόλ Στριτ

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο εξέφρασε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του ότι από αύριο ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ την πιθανότητα «να επιταχυνθεί η επιστροφή της Γουόλ Στριτ στην ομαλότητα» και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος για το γεγονός ότι αύριο θα λειτουργήσει εκ νέου» η Γουόλ Στριτ.

Διέκοψαν τη λειτουργία τους τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες

Η λειτουργία τριών πυρηνικών αντιδραστήρων στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ διακόπηκε, ενώ μειώθηκε η παραγωγή ακόμη δύο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυρίως στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από το φαινόμενο.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ