Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Υεμένη - iefimerida.gr

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην Υεμένη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη συνοικία Αλ-Χασάμπα στη βόρεια Σαναά ανάμεσα στα μέλη της ισχυρής φυλής Χάσιντ και τις κυβερνητικές δυνάμεις, έπειτα από σύντομη νυχτερινή ανάπαυλα. Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην ίδια συνοικία.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για την αποχώρησή του από την εξουσία.

Οι συγκρούσεις διακόπηκαν τη νύχτα, όταν ο πρόεδρος της Υεμένης απηύθυνε έκκληση προς τους οπαδούς του αρχηγού της φυλής Χάσιντ Σεΐχη Σάντεκ αλ-Αχμαρ να αποσυρθούν από τα δημόσια κτίρια που είχαν καταλάβει, ανάμεσά τους και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

O Σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ, πρώην υποστηρικτής του προέδρου της Υεμένης, συντάχθηκε τον Μάρτιο με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ προέρχεται από τη φυλή Χάσιντ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Υεμένης πρέπει να υπογράψει "το συντομότερο δυνατόν" μία συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο πρόεδρος Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε έτοιμος να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία σήμερα, στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά είπε ότι θα πολεμήσει εκείνους που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, όπου οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή του.

Όπως είπε ο ίδιος δεν δέχεται διαταγές από καμία ξένη δύναμη.

"Πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία. Βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υπογραφή της εδώ και καιρό," είπε ο Χέιγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

"Τον έχουμε καλέσει να το πράξει και δεν είναι θέμα διαταγής από ξένες δυνάμεις, είναι για το συμφέρον της ίδιας της χώρας του και το δικό του συμφέρον τώρα να υπάρξει εκεί μία μεταβίβαση εξουσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί. Επομένως, ειλικρινά ελπίζω ο πρόεδρος να υπογράψει τη συμφωνία και να το κάνει το συντομότερο δυνατόν."

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υεμένη συγκρούσεις Σάλεχ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ