Σάλος στη Γαλλία μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ερό για το 35ωρο

Πολιτική θύελλα προκάλεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Αλιό υπαινισσόμενος ότι μπορεί να επανεξεταστεί το 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας, μία από τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Λιονέλ Ζοσπέν το 2000.

«Γιατί όχι; Δεν υπάρχει κανένα ταμπού» ήταν η απάντηση του Ζαν-Μαρκ Ερό ερωτηθείς για την πιθανότητα επαναφοράς του 39ωρου εβδομαδιαίας εργασίας. Αυτό του το σχόλιο προκάλεσε σάλο στη γαλλική πολιτική σκηνή αναγκάζοντας τον Γάλλο πρωθυπουργό να τα «μαζέψει».

Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου υποσχόμενοι να προασπίσουν το μέτρο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία - θεσπίστηκε το 2000- οι εργαζόμενοι μπορούν να πληρώνονται υπερωρίες εφόσον υπερβούν το 35ωρο εργασίας. Το μέτρο στόχευε στην ενθάρρυνση της πρόσληψης προσωπικού, ωστόσο οι επικριτές επιχειρηματολογούν ότι στην πραγματικότητα απλώς αύξησε το κόστος της απασχόλησης και επέφερε πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα.

Επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί έγινε προσπάθεια να αναθεωρηθεί η διάταξη, που αποτέλεσε την «ναυαρχίδα» στις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενη σοσιαλιστικής κυβέρνησης τη δεκαετία του '90.

Η δήλωση του Ζαν-Μαρκ Ερό ήλθε εν όψει της δημοσιοποίησης έκθεσης σχετικά με προτάσεις προς ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την αντίθεσή του σε τυχόν αλλαγή του μέτρου, αναγκάζοντας τον κ. Ερό να προχωρήσει σε επεξηγηματική δήλωση στην οποία είπε πως «δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση στο 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας διότι αυτό δεν είναι η αιτία των δυσκολιών μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ